Élet+Stílus Haulitus Anikó 2016. május. 20. 19:51

Tökéletes szezonális zöldséglevesek - recept

Mit csináljunk, ha leves mániásak vagyunk, de a hőmérő higanyszála kúszik felfelé? Klasszis tartalmas kanalaznivaló már nemigen jöhet szóba, az igazi nyári hűsítő-frissítő pedig még nem. Változatosságban nem lehet hiány, hiszen friss alapanyagokban éppen ilyenkor tobzódhatunk igazán.

 

A friss zöldségek időszaka ez, így szinte adja magát a választás, ha levesen törjük a fejünket. Legyen zöldségleves! Valójában még recept után sem érdemes keresgélni, hiszen amolyan ,,mindent bele” alapon is biztosan zamatosat és finomat főzhetünk a piacról hazatérve. Mondani sem kell, egyszerre kalóriaszegény, rost– és vitamindús, így mindenki bátran kanalazhatja.

A legegyszerűbb, ha zöldség alaplevet főzünk – úgy mint a húslevest, csak hús nélkül – leveszöldségekből (sárga- és fehérrépából, zellerből, karalábéból, hagymafélékből), amit kedvünk, ízlésünk szerint dúsíthatunk tovább egy kis zöldborsóval, brokkolival, gombával, spárgával stb.  

Érdemes kipróbálni azt is, hogy az előkészített zöldségeket először egy kevés vajon-olajon fedő alatt átforgatjuk, mert így jobban kijön az ízük. Arra ügyeljünk, hogy ne egyszerre rakjuk a lábasba a zöldségeket, hanem először a nehezebben puhulóakat – gyökérzöldségeket -, majd utána jöhet a többi, a végén az, amelyik a legkevesebb időt igényel, mint például a gomba. Félig puhára, roppanósra pároljuk, majd öntsük fel vízzel, fűszerezzük, és főzzük készre. Bármelyik levesből készíthetünk krémlevest is, ha botmixerrel simára keverjük. A zöldséglevesekhez is kedvünk szerint adhatunk levesbetétet, krutont, zöldfűszeres grízgaluskát, apró burgonyagombócot.

A ZÖLDSÉGLEVES SŰRÍTÉSE

A leveseknek többféle sűrítési módja van.

Ezek közül az egyik legismertebb a rántás – de ezt inkább hagyjuk el. Ha párolva készítjük a levesalapot, mielőtt felengednénk vízzel, keverjünk annyi pirospaprikát a leveshez, amennyit szeretnénk, és így öntsük fel. A rántás nehezen emészthető, és kezdő háziasszonyoknak nem ritkán gondot is okoz. és ez a legkevésbé egészséges sűrítési fajta.

Habarással nemcsak főzeléket, de levest is sűríthetünk. Vegyünk ki egy kevés levest, keverjük simára kevés liszttel, étkezési keményítővel. Folyamatosan keverve vegyítsük el a levesben, de ha tejfölösen, tejszínesen, akkor adjuk hozzá a kimert leveshez azt is.

A manierozás idehaza nem annyira ismert, bár érdemes kipróbálni. Egyenlő mennyiségű vajat és lisztet összegyúrunk, apró kockára vágjuk, vagy csipkedünk belőle kicsi darabot, és ezzel sűrítjük a levest. A vaj finom ízt is kölcsönöz.

Az egyik legegyszerűbb és legegészségesebb viszont az, ha magával a levessel sűrítjük be a levest. Vegyünk ki egy adagot, turmixoljuk össze, és adjuk vissza a leveshez. Ugyanígy sűríthetünk főtt és pürésített krumplival is.

 

Aréna2000

TAVASZI ZÖLDSÉGLEVES

 Hozzávalók:

5 szál sárgarépa

3 szál fehérrépa

1 friss, zsenge karalábé

1 db kis zeller

3 szál újhagyma

25 dkg zöldborsó

2 csokor petrezselyem, apróra vágva

1 gerezd fokhagyma, apróra vágva

2 evőkanál olaj

2 evőkanál olvasztott vaj

frissen őrölt fekete bors

frissen reszelt szerecsendió

2,5 l víz

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és kb. egyforma nagyságúra vágjuk.

Az olaj és vaj keverékét egy lábasban felhevítjük, majd rádobjuk egyszerre az összes zöldséget. Kb. 4–5 percig kevergetve pirítjuk, majd 1 dl vizet öntönk rá, lefedjük és   8-10 percig pároljuk. Meghintjük sóval, borssal, szerecsendióval, majd felöntjük a –forró- vízzel. Forrástól számítva még 5 percig főzzük, majd meghintjük az apróra vágott petrezselyemmel és forrón tálaljuk.

Tipp: Friss, apróra vágott metélőhagymával, bazsalikommal is megszórhatjuk tálalás előtt.

KAPROS TEJSZÍNES KARALÁBÉLEVES

 Hozzávalók:

4 evőkanál olívaolaj

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

2 fej nagyobb, zsenge karalábé

1 csokor kapor apróra vágva

frissen őrölt fekete bors

frissen reszelt szerecsendió

1 evőkanál finomliszt / helyettesíthetjük étkezési keményítővel/

2 dl tejszín

2 l víz

A zöldségeket megtisztítjuk. A gyökérzöldségeket felkarikázzuk, a kalarábét kockára vágjuk.

Az olajat egy lábasban felhevítjük, rádobjuk a zöldségeket, pár percig pirítjuk, majd 1 dl vizet öntünk rá, és fedő alatt 6–7 percig pároljuk. Felöntjük a többi vízzel, fűszerezzük, és puhára főzzük a zöldségeket.

Kiveszünk kb. 1 dl-t a levesből, összekeverjük a tejszínnel és a sűrítő anyaggal, majd állandó leverés mellett visszaöntjük a levesbe. Hozzáadjuk az apróra vágott kaprot és még forrón tálaljuk.

CITROMOS–TÁRKONYOS  ZÖLDSÉGLEVES

 Hozzávalók:

3 szál sárgarépa

2 szál fehérrépa

20 dkg gomba

1 kis fej zeller

2 kisebb burgonya

1 nagy csokor petrezselyem, apróra vágva

2,5 dl tejszín

2 evőkanál finomliszt

5 dkg vaj

2 evőkanál olaj

1 db citrom

frissen őrölt fekete bors

5 ág tárkony

1,5 l víz

A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és vékony csíkokra vágjuk.

A vajat és az olajat egy lábasban felhevítjük, rádobjuk a zöldségeket. Pár percig pirítjuk, majd felöntjük 1 dl vízzel és fedő alatt 7–8 percig pároljuk. Meghintjük sóval, borssal, és a tárkony felével. A tejszínből, a lisztből és fél dl vízből habarást készítünk, majd ráöntjük a zöldségekre. Felöntjük vízzel, elkeverjük és puhára főzzük. Ha kész, hozzáadjuk a citrom levét és a tárkony másik felét.

Megjegyzés: Bármelyik levest sűríthetjük úgyis, hogy egy merőkanálnyit kiveszünk a tartalmából és kevés saját levével, vagy tejszínnel összeturmixolva főzzük készre.