Élet+Stílus hvg.hu 2014. november. 06. 19:47

Milyen tejből lehet a legjobb tejhabot készíteni?

Nem a zsír-, hanem a fehérjetartalom a lényeg, ezért növényi tejekből nemigen lehet tejhabot kreálni. De van kivétel.

Magyarországon a fogyasztók 60 százaléka mindig tesz tejet vagy tejhabot a kávéjához.  Ma már széles a kínálat: elérhető laktózmentes tej, zsíros tej, sovány tej, rizstej, mandulatej, kókusztej, zabtej, szójatej. A különféle diéták és új étkezési trendek miatt egyre többen választanak növényi tejeket, illetve csökkentett zsírtartalmú, vagy laktózmentes tehéntejet. Természetesen nem minden típusú tejből készíthető ugyanolyan minőségű tejhab. Az alacsony zsírtartalmú és a zsíros tejből készített tejhab között állag szempontjából nincs különbség, tehát mindkettő egyformán alkalmas különböző tejes kreációk készítésére, viszont az ízük teljesen más lesz.

increasmybreast.com

A tej habosíthatósága a gyakori tévhittel ellentétben nem függ a zsírtartalmától, hanem kizárólag a fehérjemennyiség határozza meg. A növényi alapú tejek íze és állaga attól függ, hogy gabonából (rizs, zab, árpa), hüvelyesből (szója), vagy csonthéjasból (mandula, dió, gesztenye, kókusz) készülnek. Bár ezek mind nagyon ízletesek, ezért kiváló kiegészítői a kávénak, egyedül a szójatejből készíthető hab, míg a többi növényi alapú tej nem habosodik.

Azért persze az sem mellékes, hogy mibe tesszük  tejhabunkat, készüljön akár hagyományos, akár növényi alapú tejből.

Az alap a kiváló minőségű eszpresszó. Ez és a gőzölt tejnek és a tejhabnak a kávéhoz adagolt aránya határozza meg, milyen fajtájú tej alapú kávéról beszélünk: cappuccino, latte, macchiato. Esztétikai szempontból nagyon fontos, hogy a kávé miként keveredik, rétegződik a tejjel. Ízharmónia szempontjából az a leglényegesebb,hogyan tud társulni az adott kávéfajtához a tej édessége, krémessége. A tejhabkészítés a klasszikus kávéházi megközelítés alapján gőzzel történik, de többféle eljárás létezik. A gőzöléssel lényegében felforrósítjuk és édesítjük, krémesítjük a tejet, mivel a tejcukor melegben jobban oldódik. A mechanikus habosító viszont – mint például a Nespresso Aeroccino   – levegőbuborékok segítségével készít habot a tejből. Az így készült hab a gőzöltnél keményebb, viszont szárazabb, mivel nem tartalmaz vízgőzt, így szépen elválik a kávétól, és könnyedén formázható.