Reménymorzsa a gluténérzékenyeknek: segít a mesterséges intelligencia
Már nemcsak növényből készült műhús van az élelmiszer-technológia terítékén, hanem szintetikus glutén is, ami nem okoz intoleranciát.
Már nemcsak növényből készült műhús van az élelmiszer-technológia terítékén, hanem szintetikus glutén is, ami nem okoz intoleranciát.
A szakemberek kimutatták, hogy a nők esetében a növényvédőszereknek kitettség nyolcszorosára növelte a lisztérzékenység kockázatát.
Az Európai Unióban nagyjából 5 millió ember szenved lisztérzékenységben, jelenleg ez az egyik leggyakoribb krónikus betegség – a felnőttek és a gyerekek körében is. Nem csoda, hogy dollármilliárdos üzlet épült köré. Csakhogy a lufi – szakértők szerint – hamarosan ki fog pukkadni. A bio és a paleo mellett jön a vegán, és minden kezdődik elölről.
A cukorbetegek, lisztérzékenyek és egyéb krónikus betegségben szenvedők nem maxolják ki az igénybe vehető szja-kedvezményt. A fogyatékossági adókedvezménnyel viszont nagyon könnyű visszaélni.
Ha megfelelő időben kezdünk lisztes ételeket adni a csecsemőknek, akkor megfelelő időben lehet diagnosztizálni a gluténérzékenységet.
Minden kornak megvan a maga táplálkozási divatja; mostanában éppen a tejet, a glutént vagy a cukrot kárhoztatják a leggyakrabban – mondja a dietetikus, aki szerint ha valaki hajlamos a hipochondriára, könnyen lehet, hogy egy esetleges hasfájás, kisebb rosszullét után tiltólistára tesz bizonyos ételeket, így azonban nagyon beszűkült lehet a táplálkozása egy idő után, és különböző tápanyaghiány alakulhat ki.
Kevés gluténmentes ételeket kínáló étterem működik a fővárosban, de most szélesedett a kínálat. Az Üllői úton megnyílt a Szederinda Étterem, ahol egy okleveles dietetikus is a vendégek rendelkezésére áll - aki akár a tej-, laktóz-, tojásmentes ételek közötti választásban is segíthet.
Jelentősen csökkennek a kemoterápia mellékhatásai, ha az idei „L’Oréal - UNESCO A nőkért és a tudományért” díjas kémikus kutatása sikeresen lezárul. Egy másik díjazott a gyerekkori lisztérzékenység okaira szeretne magyarázatot találni, a harmadik elismerés pedig a füves gyepek ökológiai egyensúlyának helyreállításáért jár. Ez utóbbi kutatással hosszú távra élőhelyet lehetne biztosítani nemzeti örökségünk, a Hortobágy növényeinek és állatainak. Egy nőnek harmadannyi esélye van rá, hogy doktori címet szerezzen, mint egy férfinak.
Ombudsmani állásfoglalás ide, vagy oda, még mindig nem tiszta, hogy szabad-e bevinni otthonról hozott ételt az iskolai menzákra azoknak, akik táplálékallergiások, de az intézmény mégsem tudja megoldani az étkezésüket. Vagy ami még nagyobb kérdőjel: azoknak a diákoknak, akiket a szüleik egyszerűen csak nem hajlandóak a sokszor botrányos minőségű, és nem is túl egészséges menzakosztra havi tízezer forintért befizetni. A menza kínálata januárig biztosan nem lesz egészségesebb, a rendelet életbe lépéséig pedig maradnak az egyezkedések, felháborodások és a külön alkuk.
A gluténmentes étkezés diéta, de nem fogyókúra, a gluténnek sem az egészségtudatos életmódhoz, sem a hízáshoz sincs semmi köze. A gluténérzékenység egyszerűen kényszer. Fullajtár Andrea például hároméves kora óta kénytelen lemondani minden búza-, árpa- és rozslisztes termékről, és olykor még a kávétejszínről is. A kezelésre pedig az életmódváltáson kívül nincs más lehetőség. Ám az, aki átáll, már egy hónap alatt javulást érez.
Új civilizációs betegség a lisztérzékenység, egyre több a beteg, többségük pedig nő - közölte a Semmelweis Egyetem. Sok tévhit is kering a lisztérzékenységről, ezek közül többet is eloszlatott az egyetem szakértője.
Hiába járna, nem kap támogatást az önkormányzattól ételallergiás gyermeke után a Majomkenyér.hu-nak nyilatkozó család. Ráadásul a gyermek étkeztetését sem tudják megoldani az iskolában. Mit tehet, kihez fordulhat ilyen helyzetben a szülő?