A megmérettetést idén Szaúd-Arábia fővárosában, Rijádban rendezték meg 84 ország 327 versenyzőjével, a magyarok két ezüsttel és két bronzzal térhetnek haza.
Japán kutatóknak sikerült egy olyan módszert kifejleszteniük, amely szobahőmérsékleten, LED-fény segítségével bontja le a mérgező örök vegyi anyagok egy részét.
A Genfi Egyetem kutatói által kifejlesztett mesterséges intelligencia felfedi a hamis bort, de még azt is meg tudja mondani, melyik birtokról származik egy adott ital.
Finn vegyészeknek sikerült egy olyan bevonatot készíteniük, amely minden eddiginél csúszósabbá teszi azokat a felületeket, melyeknél ez kifejezetten hasznos.
Az Egyesült Államokban dolgozó három tudós, Moungi Bawendi, Louis Brus és Alexei Ekimov (Alekszej Jekimov) érdemelték ki idén a kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia kedd délelőtti bejelentése szerint.
Számos területen bizonyulhat hasznosnak a mesterséges intelligencia új képessége, mely már közel olyan jól tudja leírni, milyen illata lehet egy vegyületnek, mint az azokat érző ember.
Az ELTE kémikusai a fehérjék normális és kóros téralkatának vizsgálata közben felfedezték, hogy az amiloidok nemcsak a neurodegeneratív betegségek kialakulásánál vannak jelen, hanem jótékony folyamatokban is részt vesznek, például a vércukorszint egyensúlyának szabályozásában. Perczel András kutatócsoportjának felfedezése segítségével sikerült megérteni, hogy a hormonfehérjék egyedi térszerkezeti és raktározási tulajdonságaikat váltogatva hogyan szabályozzák szervezetünk egészének folyamatait.
Magyar győzelem született a Tbilisziben megrendezett nemzetközi kémiai tudományos vitaversenyen: az egyik magyar csapat elsőként, a másik ezüstéremmel zárta a versenyt, két magyar diák pedig holtversenyben megszerezte az egyéni első helyet – közölték a Nemzetközi Kémia Torna magyar szervezői.