Autó HVG 2024. október. 17. 19:14

A Ferrari bemutatta 1,4 milliárd forintos, 1200 lóerős új csúcsmodelljét

A Ferrari eddigi legerősebb utcai autója alig néhány éven át készül majd, a vállalat 80. évfordulós évéig. A nevét is innen kapta: F80.  

A Ferrari bemutatta legújabb hiperautóját, az F80-at, amely a legendás LaFerrari utódja. Az autót egy 3.0 literes ikerturbós V6-os hibrid motor hajtja, amely 1200 lóerőt produkál, egy 8 sebességes F1 DCT automata sebességváltóval kombinálva.

Az F80 hihetetlen dinamikával rendelkezik: 0-100 km/h-ra mindössze 2,15 másodperc alatt éri el, végsebessége pedig 350 km/h.

Ferrari F80
Ferrari
Ferrari F80
Ferrari

A 900 lóerős V6-os motor különlegessége, hogy olyan turbóelrendezéssel dolgozik, amelyet a Le Mans győztes 499P versenyautóból vettek át. Az autó három villanymotorral működik, amelyek közül kettő az első tengelyen, egy pedig a hátsón helyezkedik el. Az elektromos motorok együttesen 325 lóerőt biztosítanak, amelyek még tovább növelik az F80 teljesítményét. Az autó akkumulátorkapacitása 2,28 kWh.

Ferrari F80
Ferrari
Ferrari F80
Ferrari

Az aerodinamika terén az F80 aktív elemeket használ, amelyek a Forma-1-ből származnak. Az autó hegyes elülső részének és S-Ductjának (légcsatorna) köszönhetően 460 kilogramm leszorítóerőt generál 250 km/h-nál, míg a hátsó diffúzor és az aktív légterelő további 590 kg-ot biztosít, összesen 1000 kg leszorítóerőt nyújtva. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az autó kezelhető és stabil maradjon extrém sebességnél is.

Ferrari F80
Ferrari
Ferrari F80
Ferrari

Az F80 három vezetési móddal rendelkezik: Hybrid, Performance és Qualify. A Ferrari új “Boost Optimization” technológiája lehetővé teszi, hogy a sofőr a pályán extra lökést kapjon a legkritikusabb pontokon. Az F80 gyártása mindössze 799 darabra korlátozódik, és ára 3,6 millió eurótól indul, a szállítások pedig 2025 végén kezdődnek.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.