Autó hvg.hu 2021. június. 11. 13:20

Elon Musk bemutatta a három motoros, „őrült gyors” Teslát

Élő show műsor keretében a Tesla hivatalosan is felvezette a hárommotoros S Plaid modellt, amely 1020 lóerős. A cég egyben árat is emelt, majd átadta az első 25 járművet a tulajdonosoknak.

Musk az új, Tesla Model S Plaid kocsival érkezett a fremonti gyárukban kialakított arénába, gyorsult néhányat, majd a színpadra lépett. „Miért csináltuk ezt az autót ilyen őrült gyorsra? " - kérdezte, majd gyorsan meg is válaszolta saját kérdését. "Meg kellett mutatnunk, hogy az elektromos autó a legjobb, amit csak gyártani lehet minden szempontból. Mindenkinél gyorsabbak vagyunk, soha egyetlen sorozatgyártású autó sem érte el a 0-60 mérföldet (0-96 km/h) 1,99 másodperc alatt" - mondta az újdonsággal kapcsolatban.

A hárommotoros - kettő hátul, egy elől - Model S Plaid teljesen új fejlesztésű cellákból álló akkumulátort kapott, amelyet 15 perc alatt 300 kilométeres hatótávra lehet feltölteni.

Ezen túlmenően a Model S rendelkezik a valaha gyártott autók közül a legalacsonyabb légellenállási tényezővel - mondta Musk. Mindez azzal a kiegészítéssel igaz, hogy „mozgásban lévő kerekek” mellett mértek 0,208-as ellenállási együtthatót, míg a többi gyártó alapesetben csak a karosszéria légellenállását méri. A kocsi végsebessége egyébiránt 322 km/h, amihez speciális abroncsokat kínálnak majd.

A Plaid ára 129 990 dollár alapból - 37 millió forint - és az amerikai vásárlóknak már most kezdődik az autók kiszállítása, itt Európában majd csak jövőre. Az esemény előtt alig pár órával emelt egyébként az áron a gyártó 10 ezer dollárt, amivel, mintegy 50 ezer dollárral drágább lett a Plaid, mint a legnagyobb hatótávú sima Model S.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Itthon Lengyel Tibor 2021. június. 20. 15:00

Könnyen szerzett százmilliók - az államban nyugodtan bízhatnak Gődény és társai

Közeledik a 2022-es választás, de még a 2018-as után is 2,1 milliárd forintot próbál behajtani az állam azoktól a pártoktól, amelyek nem érték el akkor az 1 százalékos eredményt és emiatt vissza kellene fizetniük a kampánytámogatást. Köztük van az ezzel már 2014-ben megbukó, de azóta más miatt elítélt egykori monoki polgármester, Szepessy Zsolt, valamint a járványveszélyt tagadó Gődény György pártja is. Semmi garancia nincs rá, hogy mindez nem ismétlődik meg jövőre.