Autó hvg.hu 2021. június. 11. 11:16

Több száz dízelgenerátor látja el árammal a Tesla berlini gyárépítését

A jelenlegi állás szerint az üzemben legkorábban 2022-ben indulhat el a termelés.

Elon Musk cége a "zöldforradalom" egyik legismertebb vállalkozása, amely nemcsak e-autókat, hanem például napelemes tetőcserepeket is árul. Az építés alatt álló német Tesla-beruházás azonban korántsem lesz karbonsemleges, mert részben földgázellátású lesz, az építkezés alatt pedig kényszerűségből rengeteg dízelgenerátort is használnak – írja a Focus online.

A Berlintől délkeletre fekvő telephely egyelőre nincs bekötve a régió fő áramellátási rendszerébe, ezért az építkezésen több száz mobil áramfejlesztőt, elsősorban generátort és aggregátort kellett üzembe állítani, hogy legyen elegendő elektromos áramuk.

Az ideiglenes állapot a hírek szerint legalább késő őszig fennmarad. A kompresszorok, a hűtővíz-szolgáltatás és az áramfejlesztők működtetéséhez jelenleg hetente több ezer liter dízelt és fűtőolajat használnának fel.

A beruházás eddig is sok kritikát kapott, többek közt attól tartanak környékbeliek, hogy a Tesla magas vízfogyasztása vízhiányt okozhat a régióban. A grünheidei gyárban a Model 3-at és az új Model Y SUV-t gyártják majd 2022-től.

A Tesla 300 ezer eurós fizetést is kínál Berlinben, még sincs rá ember

Sok a betöltetlen kulcspozíció a berlini Tesla-gyárnál.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Vállalkozás Dobos Emese 2021. június. 20. 18:00

Magyar faluból, nyugdíjasokkal veszi fel a harcot a világcégekkel egy vállalkozás

Immár 27 asszonynak ad munkát a tardi Matyodesign társadalmi vállalkozás, akik akár 100-120 ezer forintot is "összehímezhetnek" nyugdíj mellé egy hónap alatt. A koronavírus-járvány azonban nemcsak a viszonteladóikat érintette hátrányosan, de a pandémia előtt induló új üzletágukat, a szervezett túrákat is. Az értékesítési modelljük azonban fordult. Váczi Rozival, a Matyodesign alapítójával beszélgettünk Tardon.