Autó hvg.hu 2020. október. 17. 08:33

Kiveszi a sofőröket a Cruise a robottaxikból, önvezető módban közlekednek San Franciscóban

Eddig is maguktól közlekedtek a Cruise önvezető taxijai, ám a volán mögött egy sofőrnek is ülnie kellett a biztonság kedvéért. Most megkapták az engedélyt, hogy a járművek maguktól guruljanak.

Bár az ember azt gondolná, hogy a koronavírus-járvány lendületet adhat a teljesen önvezető robottaxik elterjedésének, a valóság nem éppen ez. A járvány tavaszi hulláma idején több cég is úgy döntött, üzemszünetet tartanak. Ilyen volt például az Uber, valamint a General Motors alá tartozó vállalat, a Cruise is, utóbbi azonban úgy tűnik, optimistán tekint a jövő felé.

A cég bejelentette, az év végéig teljesen önjáróvá válnak a flottában közlekedő autók San Franciscóban, az emberi tényezőt kiiktatják majd. Eddig ugyanis, bár önvezető módban közlekedtek a járművek, a biztonság kedvéért azért egy sofőrnek is ülnie kellett a volán mögött.

Dan Ammann, a vállalat vezetője arról beszélt, a cég csütörtökön megkapta a kaliforniai hatóságtól az engedélyt, hogy az autóik önmaguktól közlekedhessenek. Mindez egy héttel azután történt, hogy a Google-höz tartozó Waymo jelezte, szintén emberi felügyelet nélküli autókat indít útnak Phoenixben – írja a Tech Xplore.

Ray Wert, a Cruise szóvivője szerint egyelőre nincs pontos dátum, hogy mikor indulhatnak el az első ilyen kocsik az utakon. Ehhez még néhány engedélyt be is kell szerezniük. Emellett azt tervezik, hogy bejárják San Francisco minden városrészét, és lakossági fórumokon válaszolják meg a felmerülő kérdéseket, mielőtt az egész városban útnak indítanák a technológiát. Wert szerint ugyanis az egész nemcsak technológiai, de bizalmi kérdés is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Kult Csatlós Hanna 2020. október. 31. 20:00

Feminista volt vagy nőgyűlölő? 100 éves lenne Helmut Newton

A legnagyobb színésznőket vette rá, hogy levetkőzzenek neki, és az ő meztelen modelljeit közölte először divatmagazin. Helmut Newton a náci Németországból menekült el, majd a 20. század második felének legkeresettebb fotográfusává vált. Provokatív, a női testet tárgyként kezelő stílusa miatt már életében nőgyűlölettel vádolták, miközben ő azzal védekezett, hogy csupán az emancipáció előtt tiszteleg. Mit üzennek ma, a MeToo idején a képei?