Autó hvg.hu 2018. november. 08. 11:43

Alig kilenc órát megy egy héten egy autó, de az árát a többire is megfizetjük

Átlagosan kilenc órát használnak egy autót héten, de életének első három évében így is elveszíti értékének 60 százalékát átlagosan.

Egy kocsimegosztó cég által készített felmérés persze erősen érdekelt az ilyen adatok kimutatásában, de ettől még tény, hogy egy átlagos brit autós 9 órát használja egy hét során az autóját, miközben a fennmaradó 159 órában a kocsi a garázsban, az utcán vagy a munkahelye előtt várakozik.

A kutatók azt is számolgatták, hogy egy átlagos 14 000 fontos autó mindeközben 60 százalékát elveszíti újkori árának az első három év során. Mindez azt jelenti, hogy a szintén átlagosnak tekinthető 10 000 mérföld megtett távolsággal, a jármű hetente 50 pontot veszít az értékéből, vagyis minden percben 32 pennyt.

Ha mindehhez hozzá csapjuk azt is, hogy a többség két hetes nyári szabadság idejére simán lerakja az autóját, még rosszabbak ezek a számok. Egyre többen gondolják úgy, hogy lényegében kidobott pénz az autó, amikor használaton kívül van.

Jelenleg egy átlagos személyautó Angliában 14 217 fontot kóstál, amire még további 1518 fontot költenek a rendszámozására és időszakos szervizre. A felmérést kétezer autós bevonásával készítették, akiknek átlagosan a volán mögött töltött idejük 456 óra volt évente. Ugyanakkor az is nyilvánvaló, hogy az autójukra sokan személyes tárgyként tekintenek, neveket adnak nekik valamint 10-ből négyen, úgy vélik az autójuk megbízható és szórakoztató társuk.

Melyik miben jobb? - Tesztelték a magyar autó-, robogó-, bringamegosztókat

Mindegyik másban, de az öt kezdeményezés együtt szinte tökéletes lenne.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.