Autó hvg.hu 2017. december. 13. 12:25

A nagy leleplezés: egyszerűen nem éri meg a drága prémium üzemanyag

A címben szereplő állítást nem szubjektív érzésekre, hanem laboratóriumi mérésekre alapozzák.

Mostanra már hozzászoktunk ahhoz, hogy a benzinkutakon többféle üzemanyagból is választhatunk: alaphelyzetben ott a normál benzin vagy gázolaj, de ha nagyobb teljesítményt vagy szerényebb fogyasztást szeretnénk elérni, akkor drágább prémium üzemanyagot is vásárolhatunk. De vajon megérik a pénzüket ezek a jelentősen többe kerülő üzemanyagok?

Az amerikai AAA alapítvány most mérőműszerekkel közelített a témához, és arra a megállapításra jutott, hogy a prémium üzemanyagok átlagosan 2,7 százalékkal csökkentik a fogyasztást. A legkisebb mértékben, 1 százalékkal a kompakt Audi A3 fogyasztása csökkent, a legnagyobb mértékben, 7,1 százalékkal pedig a Cadillac Escalade terepjárójé.

Teljesítmény fronton még ennél is szerényebb a nyereség. A mért autók teljesítménye átlagosan 1,4 százalékkal javult a prémium üzemanyagtól. E tekintetben a Jeep Renegade szerepelt a leggyengébben, melynek a teljesítménye konkrétan csökkent a drágább benzintől, az eminens Ford Mustang pedig 3,2 százalékkal lett erősebb a prémium üzemanyagtól.

Az AAA szerint a minimális előnyök miatt egyszerűen nem éri meg drágább prémium üzemanyagot tankolni. Érdekes tendencia továbbá, hogy az USA-ban az elmúlt 8 évben több mint duplájára nőtt a normál és a prémium üzemanyagok közötti árkülönbség.

A szervezet annyit hozzátett eredményeihez, hogy a magas oktánszámú, prémium üzemanyagok előnye akkor jön ki, ha az autó is „kalibrálva” van arra, hogy ilyen üzemanyaggal működjön.

Hazánkban literenként mintegy 15-35 forinttal kerülnek többe a prémium üzemanyagok a normál társaiknál. Megjegyzendő, hogy a fenti tanulmány az amerikai üzemanyagok alapján készült, és az üzemanyagok összetétele, oktánszáma, adalékanyagai régiónként, sőt évszakonként is változhatnak.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.