Autó hvg.hu 2015. február. 13. 08:50

Hamarabb és drágábban jöhet a dugódíj

A Népszabadság szerint magasabb lehet a dugódíj, mint eddig várták: naponta 700 forintba kerülhet majd az, ha valaki gépkocsival megy a belvárosba. A behajtásért pedig elvileg már jövő januártól fizteni kellene, vagyis 2016 végén indulna a rendszer, ahogy azt korábban a főpolgármester javasolta. A Főpolgármesteri Hivatal szerint minden alapot nélkülöz az az értesülés, hogy jövő januártól vezetnék be a dugódíjat.

A lap szerint a dugódíjra vonatokozó javaslatok nem tartalmaznak új információt az előző ciklusban kidolgozott tervhez képest. 

Ha Budapesti Közlekedési Központ (BKK) fel tudja gyorsítani a hozzájuk tartozó feladatokat, akkor már januártól elindulhat a rendszer.

A zónahatárok Budán és Pesten is lényegében eldőltek. Budán a Budafoki út – Október23.utca – Bocskai út – Karolina út – Villányi út – Budaörsi út – Alkotás utca – Krisztina körút – Margit körút lenne a határ. Pesten a Hungária körút lehet a zónahatár, vagy a főpolgármester által támogatott Nagykörút vonala. Bár korábban Tarlós István is a Hungáriát preferálta - jegyzik meg a cikkben.

A kapus beléptetőrendszer kiépítése másfél évet venne igénybe, a P+R parkolók kialakítása még többet. Amíg a kapuk elkészülnek, az időarányos díj helyett napijegy jöhet, ami viszont drágább lenne a korábban tervezettnél: 500 forint helyett 700-at kérhetnek el naponta, az éves bérlet pedig 115 ezer forintna kerülhet.

A dugódíj bevezetésének reális időpontja 2016 vége - ezt mondta korábban Tarlós István, szintén a Népszabadságnak. A főváros a 4-es metróhoz kapott uniós támogatásért vállalta a behajtási díj bevezetését. Ez része a támogatási szerződésnek, és ha nem akarjuk visszafizetni a beruházásra kapott 180 milliárdot, akkor be kell vezetni a dugódíjat.

A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatóságától rövid reakciót közöltek a pénteken megjelent cikkre. „Minden alapot nélkülöz a Népszabadság azon információja, hogy 2016. januártól bevezetésre kerülne a dugódíj Budapesten, ahogy az is, hogy a főpolgármester a nagykörúti zónahatár mellett tette volna le a voksát” – olvasható az erről szóló rövid közleményben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
hvg360 Bihari Ádám 2021. március. 04. 20:20

Nagyinterjú Élesben Szijjártó Péterrel: oltásjátszma, jachtozás, titkosszolgák és a Néppárt-balhé

Nem jókedvünkben döntöttünk a lezárásról, ha nem lépjük meg, nehéz helyzetbe került volna az egészségügy és az ország – mondta a lezárások bejelentésének napján Szijjártó Péter a hvg360-nak. A többi között kiderül, kitől kért engedélyt az interjúra a miniszter, barátja-e Szíjj László, mi a kormányzati álomposztja, elküldték-e FFP2-maszkért, és mit gondol a magyar sajtószabadságról.