Közlekedés hvg.hu 2015. december. 12. 07:03

Borzonganak a kerékpárosok Tarlós ötletétől

Tarlós István felvetette a kerékpáros-jogosítvány kötelezővé tételét, például szerinte a kerékpárosok sokszor mennek át a piros jelzésen. A Magyar Kerékpárosklub szerint Tarlós szembemegy a főváros értékeivel, ráadásul hibás adatokból vonta le következtetéseit.

A főpolgármester pénteken jelentette be ötletét, hogy amennyiben nem sikerül változásra bírni a kerékpárosok közlekedési magatartását, akkor célszerű lenne bevezetni a kerékpáros-jogosítvány bevezetését. A Magyar Kerékpárosklub közleménye szerint azonban Tarlós István nem veszi figyelembe a tényeket, ami a kerékpározás és a tömegközlekedés fejlesztését indokolnák, például az autósok légszennyezéséből fakadó gyakori szmogriadókat, ezért egyeztetésre hívják a főpolgármestert.

Tarlós „szélsőségesen tömegközlekedés-orientáltnak” nevezte Budapestet, a kerékpárosok szerint a Balázs Mór-terv átírását fontolgató polgármester visszafordíthatja a megindult kerékpárosbarát fejlődést. A szervezet szerint érthetetlenek Tarlós szándékai, mert a legtöbben tömegközlekedéssel járnak munkába vagy iskolába, ennek visszaszorítása a közösség elleni tett lenne. A főpolgármester egy önkormányzati munkacsoport vizsgálatára hivatkozva írná át a terveket, azonban a civil szakmai szervezetekkel nem történt egyeztetés, a szervezet szerint a kerékpárt nem is tekintik egyenértékű közlekedési eszköznek. A tervezet szerint a kerékpárosok sokkal nagyobb kerülőket kellene a jövőben megtenniük, és kiszorulnának több útszakaszról, a kerékpárosok szerint viszont a biciklisek általánosan csökkentik a város forgalmát, ezért pont könnyíteni kellene a közlekedésükön.

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.