Tudomány MTI 2011. szeptember. 23. 18:22

Az energiatermelésre is hatással lehet az olasz gleccserek olvadása

Egyre gyorsabban olvadnak a körülbelül 150 éve folyamatosan zsugorodó alpesi jégtömegek az olasz gleccserszövetség szerint.

"A 70-80-as években bekövetkezett fordulatot követően 1982 óta jelentősen csökkennek Olaszország gleccserei. A jelenség felgyorsulása elsősorban 2003 és 2006 közé tehető" - mondta Carlo Baroni, a szervezet elnöke a Geoitalia 2011 tudományos fórumon Torinóban.

A gleccserek nagyságának csökkenése miatt csökken az a vízmennyiség is, amelyet a mezőgazdaságban, illetve energiatermelésre használnak.

A szakértők figyelmeztetése szerint 2050-re teljesen eltűnhet az Adamello-gleccser, az olasz Alpok legnagyobb gleccsere - még akkor is, ha a klíma már nem melegszik tovább.

MTI/EPA

Baroni szerint továbbra is folytatni kell az adatgyűjtést a gleccserek változásáról. Olaszországban azonban ezt a kutatást kisebb mértékben támogatják, mint más alpesi országokban, például Ausztriában vagy Svájcban - panaszkodott a kutató.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?