Világ MTI 2021. július. 18. 14:47

Idén csak szaúdiak és robotok mehetnek Mekkába

A járvány miatt a többi muszlimnak várnia kell a zarándoklattal.

Idén is a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások közepette kezdték meg vasárnap Szaúd-Arábiában a muszlimok hagyományos zarándoklatát Mekkában.

Ez a második év, amikor az iszlám vallás egyik pillérének számító zarándoklaton (arabul haddzson) a koronavírus-járvány nyomán hozott beutazási korlátozások miatt csak a királyság területén élők vehetnek részt.

A zarándoklatot az idei rendelkezés szerint 60 ezer, 18 és 65 év közötti, szaúdi állampolgársággal vagy tartózkodási engedéllyel rendelkező, a vírus elleni oltás mindkét adagját felvevő (vagy korábban megfertőződött, így védettséget élvező) hívő végezheti el.

A járvány előtt a zarándoklaton évente körülbelül 2,5 millió ember vett részt.

Robotok és csíkok között

A több napig tartó esemény a mekkai nagymecsetben elvégzendő imával kezdődik. Idén a szertartás alatt cirkáló "okosrobotok" osztanak majd vizet a sorban álló hívők között, betartandó a társadalmi távolságtartást. Ezután gyalogolva, futva, majd ismét gyalogolva hétszer kell megtenni a fél kilométeres távolságot a Szafá és a Marva dombok között, ma már fedett, légkondicionált folyosón. A járványügyi rendelkezések értelmében a folyosón a távolságtartást a földre felfestett csíkok segítik.

Az al-Ihbaríja szaúdi hírtelevízió azt közölte, hogy eddig körülbelül 36 ezer zarándok érkezett a Mekkától mintegy öt kilométerre található Mína völgyébe, ahol a hívők a nap hátralevő részét és az éjszakát - imádkozással és meditációval - töltik sátraikban. Hétfőn az emberek az Arafat hegyre mennek, a rákövetkező nap pedig visszatérnek Mínába, és jelképesen megkövezik az ördögöt.

A haddzs az iszlám egyik alappillére, amelyen a hagyomány szerint minden muszlimnak életében legalább egyszer részt kell vennie, ha meg tudja engedni magának, és lehetővé teszi egészsége - illetve a másoké.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.