Világ MTI 2021. április. 25. 19:23

Németországban is járhat könnyítés az oltás után, csak jóval később, mint itthon

Ott a második oltás után két héttel kaphatnak könnyítést a beloltottak, őket ugyanúgy kell majd kezelni, mint a negatív PCR-teszttel rendelkezőket. Kiváltságok nem lesznek.

Koronavírus-járvány
Friss cikkek a témában

Németországban is kaphatnak mentességet a járványügyi korlátozások alól a védettek a kormány vasárnap kiszivárgott terve szerint. A javaslat - melyről hétfőn tárgyalhatnak a szövetségi kormány vezetői és a tartományi kormányfők - a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) április elején készített szakvéleményén alapul.

Abban azt írták, egy beoltott az utolsó adag - kétfázisú oltás esetén a második, egy adagból álló védőoltásnál az egyetlen adag - beadása utáni 15. naptól kisebb valószínűséggel terjeszti a vírust, mint egy tüneteket nem mutató fertőzött.

A berlini vezetés javaslata szerint erre a megállapításra építve be kellene vezetni, hogy a beoltottakat az utolsó adag beadása utáni 15. naptól kezdve ugyanúgy kell kezelni, mint a negatív SARS-CoV-2-teszttel rendelkezőket. Ugyanakkor kiváltságokkal, többletjogosítványokkal nem jár az oltás, vagyis a beoltottak is csak azokat az üzleteket kereshetik fel, csak azokat a szolgáltatásokat vehetik igénybe és csak azokat kulturális, sport vagy egyéb intézményeket látogathatják, amelyek működése az aktuális járványhelyzethez igazított szabályok alapján engedélyezett.

A szövetségi kormány azt is javasolja, hogy mentsék fel a külföldi út miatti karanténkötelezettség alól az oltással rendelkezőket, kivéve a SARS-CoV-2 valamely új, fokozottan veszélyes típusa által erősen fertőzött területeken tett utakat.

A fertőzésveszéllyel járó kapcsolatok, érintkezések számának csökkentését szolgáló szabályok alóli esetleges felmentések ügyében csekély engedményeket javasolnak, a tervezet szerint csak az idősotthonokban, bentlakásos ápolási otthonokban élő beoltottak esetében kellene visszavonni a korlátozásokat, enyhítendő az ilyen intézményekben élő emberek elzártságát.

Németországban a Pfizer/BioNTech-, az AstraZeneca- és a Moderna-féle vakcinával oltanak, a lakosság 7 százaléka - 5 855 864 ember - kapta meg mindkét adagot valamelyikből.

A járvány harmadik hulláma egyelőre erősödik Németországban, de nem olyan ütemben, mint ahogy azt a szakértők várták. Az elmúlt 24 órában csaknem 19 ezer új fertőzöttet találtak, ez kis csökkenés az egy héttel korábbi adathoz képest, az elhunytak száma viszont nőtt, most 120 ember vesztette életét. Németországban a járvány kezdete óta 3,28 millió fertőzöttet találtak és 81564 ember hunyt el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés