Világ MTI / hvg.hu 2021. március. 16. 14:54

Gyerekeket fejeztek le iszlamisták Mozambikban

Az ENSZ szerint Mozambik északi részén drámai a helyzet, a térségben se vízből, se élelmiszerből nincs elég.

Gyerekeket gyilkoltak meg iszlamista lázadók az észak-mozambiki Cabo Delgado tartományban, ahol rohamléptékben súlyosbodik a humanitárius válság, és csaknem 670 ezer embert üldöztek el otthonukból – közölték nemzetközi segélyszervezetek kedden.

A Save the Children londoni székhelyű szervezet munkatársai az áldozatok hozzátartozóival készített interjúk alapján mondták azt, hogy a térségben tevékenykedő dzsihadisták gyerekeket fejeztek le. Az áldozatok között egy 11 éves is van. Chance Briggs, a szervezet mozambiki irodájának igazgatója szerint a gyerekek elleni támadások mély undort váltottak ki az alkalmazottakban, akik könnyeikkel küszködve hallgattak végig az anyák által leírt szenvedéseket a menekülttáborokban. „Az erőszaknak véget kell vetni, a menekültcsaládokat támogatni kell, hogy támaszt találjanak, és felülkerekedjenek a traumán” – mondta Briggs.

Az ENSZ adatai szerint a térségben drámai mértékben, egy év alatt ötszázezerre nőtt az otthonukból elűzöttek száma, és nagyjából egymillió ember szorul élelmiszersegélyre. Sok menekült sorsa az amúgy is szegény családok nagylelkűségén múlik, kiterjedt a víz- és élelmiszerhiány, illetve a közegészségügyi ellátás hiánya a térségben.

A 2017-ben kezdődött észak-mozambiki konfliktusban több mint 2600-an haltak meg. A konfliktus súlyosbodása miatt az Egyesült Államok a minap katonai szakértőket küldött a mozambiki hadseregnek, hogy kiképezzék a katonákat a szélsőségesek elleni harcra. A szélsőségesek tavaly augusztus óta tartják megszállás alatt Mocimboa da Praia kikötővárost, és az elmúlt hónapokban több falut megtámadtak, ami miatt nem biztonságos az utazás közúton más településekre a válság sújtotta térségből, ahol még nem számolták fel teljesen a két évvel ezelőtti ciklon következményeit sem.

Az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez köthető iszlamisták szervezetét Mozambikban al-Shababnak hívják, de nem tudni arról, hogy lenne kapcsolata a Szomáliában tevékenykedő al-Shabaab terrorszervezettel, amely viszont az al-Kaidával működik együtt. A washingtoni kormány a múlt héten terrorszervezetnek minősítette, és szankciók széles körét vezette be ellene. A konfliktus a természeti kincsekben gazdag területen robbant ki, ahol nagy földgázmezőket fedeztek fel, a Total francia energiavállalat pedig több millió dolláros befektetést akar eszközölni. Jogvédő szervezetek szerint a fegyveres konfliktusban érintett minden fél – a dzsihadista lázadók, a kormányerők és az őket helikopterrel ellátó dél-afrikai zsoldoscsoport – követett el háborús bűncselekményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés