Világ hvg.hu 2021. február. 07. 21:51

Először kap nő szavazati jogot a püspöki zsinatban

Ferenc pápa döntése következtében Nathalie Becquart francia teológus nővér lesz a Püspöki Szinódus segédtitkára.

Ferenc pápa a Püspöki Szinódus segédtitkárává nevezte ki Nathalie Becquart francia teológus nővért - írja a CNN.

A katolikus egyház történetében eddig még nem kapta meg nő ezt a pozíciót, Becquart a továbbiakban fontos döntésekre lesz ráhatással a Vatikánban, de szavazati jogot kap a püspöki zsinaton is. A szinódus foglalkozik többek közt azzal, mi az egyház álláspontja a válásokról.

"A legutóbbi zsinaton többen is hangsúlyozták, meg kell mutatni a nők szerepét és helyét az egyházban" - mondta Mario Grench bíboros, aki szerint a nővér kinevezésével megnyílhat az ajtó a több női szavazó előtt, Becquart kinevezése pedig a nők iránti bizalmat mutatja.

Ferenc pápa idén januárban a kánonjogi kódex módosításával nagyobb teret nyitott a római katolikus egyházban a nők számára, de a Vatikán kiemelte, ez nem azt jelenti, hogy nők is lehetnek papok a közeljövőben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Arató László (EUrologus) 2021. május. 08. 14:00

Feladtuk a leckét az EU-nak az orosz és a kínai oltással

Amíg nincs egységes uniós Covid-igazolás, tagállami szinten szabályozzák a beutazási szabályokat. Ezek eléggé eltérőek jelenleg is, de még bonyolultabbá teszi a helyzetet, hogy csak Magyarországon használnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által nem jóváhagyott vakcinákat is. Vannak országok, amelyek erről tudomást sem vesznek, mások részben alkalmazkodnak, néhányan pedig teljes mértékben.