Világ hvg.hu/MTI 2021. január. 26. 15:29

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Giuseppe Conte csak akkor alakíthat harmadszor is kormányt, ha elegendő többséggel rendelkezik a parlamentben.

Az olasz kormányfői hivatal hétfői közlésének megfelelően kedden benyújtotta lemondását Giuseppe Conte olasz kormányfő, amit az államfő el is fogadott  közölte az elnöki palota.

Sergio Mattarella most konzultációt indít a parlamenti pártokkal, a tervek szerint az egyeztetés szerda délután kezdődik és csütörtök délelőtt folytatódik, a legkisebbtől a legnagyobb parlamenti csoportig haladva.

A konzultáció során az államfő felméri, hogy Giuseppe Conte rendelkezik-e elegendő többséggel egy újabb, immáron egy általa vezetett harmadik kormány felállítására. Amennyiben nem, az államfő feladata másik miniszterelnök-jelöltet megnevezni a pártok útmutatásai alapján vagy további megoldásokat keresni.

Szakértők szerint a lemondással Conte időt akar nyerni ahhoz, hogy meggyőzhessenek egyes centrista, valamint független képviselőket a kormánypártokhoz való csatlakozásról. Elemzők szerint Conte egy új, centrista parlamenti erő kiépítésén dolgozik, amelynek a következő választásokon a miniszterelnök-jelöltje lehetne.

Conte az előző héten vesztette el szenátusi többségét azzal, hogy a Matteo Renzi vezette Élő Olaszország kilépett a kormányból.

A miniszterelnök január 18-án az alsóházban tartott bizalmi szavazáson többséget szerzett 321 szavazattal, 259 ellenében, 27 tartózkodás mellett, egy nappal később pedig a felsőházban is bizalmat kapott,156 szavazattal 140 ellenében, 16 tartózkodás mellett szerezte meg a szenátus bizalmát. A stabil kormányzáshoz szükséges többség alsó határának 155 szavazat számított, az abszolút többséghez 161 szavazat lett volna szükséges.

Giuseppe Conte 2019 szeptemberében alakult második kormányának munkája ért most véget. Ez volt Olaszország hatvanhatodik kormánya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Tech hvg.hu 2021. április. 11. 14:00

Mire lehet elég egy háromhetes informatikusképzés?

Vajon hatékonyabb egy magáncég kezdőknek szánt programozótanfolyama a járvány elején meghirdetett állami képzésnél? A Green Fox Academy, a Microsoft és a HTTP Alapítvány háromhetes mentorált kurzusán olyan feszes tempót diktáltak, amellyel a klasszikus oktatásban felnőttek nehezen tudnak lépést tartani. Az is kiderült, hogy a “konzerv” tananyag is lehet hatékony mentorálással támogatva, nem szükséges az állandó tanári jelenlét.