Világ hvg.hu/MTI 2020. november. 09. 05:17

Vizsgálati őrizetbe helyezték Szlovákia volt országos rendőrfőkapitányát

Tanúkat próbálhat befolyásolni Tibor Gaspar és három másik egykori rendőrségi vezető a bíróság szerint.

Egy szlovák különleges bíróság vizsgálati őrizetbe helyezte Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját.

A törvényszék azzal indokolta a döntését, hogy a korrupciós vizsgálatban megpróbálhatják befolyásolni a tanúkat. A döntés nem jogerős, a gyanúsítottak fellebbezést nyújtottak be, erről a szlovák legfelsőbb bíróságnak kell határozatot hoznia.

Ján Kuciak szlovák oknyomozó újságíró és barátnője, Martina Kusnírova 2018 február végi meggyilkolása óta a szlovák rendőrség saját soraiban és az ügyészség berkeiben korrupciós hálózatok után nyomoz.

A szlovák média szerint a most őrizetbe helyezett vezetők befolyásos vállalkozókat előre figyelmeztettek az ellenük folyó korrupciós vizsgálatokról. A sajtó arról is beszámolt, hogy olyan újságírókat figyeltettek meg, akik a Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt – első fokon felmentett - Marián Kocner nagyvállalkozó illegális ügyletei után kutattak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Sztojcsev Iván 2021. március. 01. 11:00

Tíz éve hirdette meg Matolcsy György, hogy az EU élére törünk

Tíz éve mutatta be Matolcsy György a Széll Kálmán-tervet. A kormány akkor hirdette meg az összefogást az államadósság ellen, a közmunkaprogramot, de a rezsi befagyasztását is. A cél nagyra törő volt: az évtized közepére az EU éllovasa lesz Magyarország. Megnéztük, mi jött össze ebből.