Világ hvg.hu 2020. szeptember. 24. 13:23

Bulgária zsarolni akarja Észak-Macedóniát az EU-csatlakozással

A bolgár kormány szerint a macedón identitás jugoszláv kreálmány, és azt akarják, hogy az ország elismerje bolgár gyökereit.

A bolgár kormány azzal fenyegetőzik, hogy megnehezíti Észak-Macedónia csatlakozását az Európai Unióhoz, ha a macedónok nem vallják be, hogy ők valójában bolgárok, és bolgárul is beszélnek – írja a Deutsche Welle.

A bolgár kormány az ügyben levelet írt az összes tagállamnak is, amelyben az olvasható, hogy a macedón identitás valójában csak a jugoszláv kommunisták műve Tito idejéből. Szerintük nem létezik önálló macedón nyelv sem. Mindezek miatt azt szeretnék, hogy a macedónok szakítsanak saját álláspontjukkal, és kerüljön be a macedóniai oktatásba is, hogy ők egy bolgár eredetű nép.

Történelmileg azért vékony jég ez, mert a macedóniok szerint országuk bolgár megszállása fasiszta megszállás volt, a másik fél szerint viszont épphogy felszabadították őket a jugoszláv fennhatóság alól.

Az Európai Unió nem reagált, de a nyugati diplomaták azt kérték, hogy ne keverjenek történelmi ellentéteket a csatlakozási folymatba.

Észak-Macedónia csatlakozása régóta problémás: korábban Görögország blokkolta egészen addig, ameddig 2018-ban nem változtatták meg Macedóniáról a jelenleg is használt Észak-Macedóniára az ország nevét. A névváltoztatás után Zoran Zaev miniszterelnök egyik legfontosabb ígérete volt a csatlakozási folyamat felgyorsítása, de amikor kiderült, hogy az unió nem nyitott erre, Zaev lemondott, hogy aztán az új választáson újra megválasszák miniszterelnöknek a Magyarországon menekült státuszt kapott Nikola Gruevszki pártjának jelöltjével szemben.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.