Világ hvg.hu 2020. szeptember. 17. 18:51

Nobel-békedíjra jelölték Alekszej Navalnijt

Több egyetem kutatói terjesztették fel a megmérgezett orosz ellenzéki politikust a rangos elismerésre.

Sergei Erofeev, a New Jersey-ben található Rutgers Egyetem professzora jelentette be, hogy Nobel-békedíjra jelölték Alekszej Navalnijt – írta meg a News.ru. Állítása szerint több, világhírű kutatóval együtt döntöttek a felterjesztés mellett, ám társait, illetve a jelölés konkrét okát nem nevezte meg.

A Nobel-békedíjat évente ítéli oda egy öttagú Nobel-bizottság, melynek tagjait a norvég parlamentből választják. A jelölés folyamata sem számít egyszerűnek: javaslatot csak egy kiválasztott szűk kör tehet, ebbe a körbe korábbi díjazottak, a nemzetgyűlések és a kongresszusok tagjai is beletartoznak. A Nobel-békedíjak odaítélését többször is komoly botrány övezte: ilyen volt például amikor Mihail Gorbacsov szovjet elnök, vagy Al Gore, az Amerikai Egyesült Államok korábbi alelnöke kapta a rangos díjat.

Alekszej Navalnij orosz ellenzéki aktivistát augusztus 20-án mérgezték meg tomszki hotelszobájában, feltehetően egy ásványvizes palackban lévő idegméreggel. Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusa egy Moszkvába tartó repülőgépen lett rosszul. Két nappal később Németországba szállították, ahol kimutatták szervezetéből az oroszok által már korábban is használt novicsok idegmérget. Navalnijt azóta felébresztették a mesterséges kómából, pár napja pedig közösségi oldalán is posztolt, kihangsúlyozva, hogy már tud önállóan lélegezni is. A The New York Times cikke szerint Navalnij arra is képes volt, hogy beszámoljon egy német ügyésznek arról, hogy mi történt vele. A lap továbbá megírta, hogy az ellenzéki politikus nem akar Németországban maradni, hanem felépülését követően vissza akar térni Oroszországba, hogy folytassa misszióját.

 Nem ő az egyetlen meglepő jelölt, Donald Trumpot másodjára jelölték Nobel-békedíjra, amit Szijjártó Péter szerint meg is érdemelne

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
EUrologus Szűcs Ágnes (EUrologus) 2021. április. 16. 17:00

Csak politikai akarat hiányzik, hogy az Európai Bizottság elindítsa a jogállamisági mechanizmust

Noha számos uniós jelentés bizonyítja, hogy Lengyelországban és Magyarországon sérül az igazságszolgáltatás függetlensége, és virágzik a korrupció, az uniós intézmények közti játszmák és a politikai kockázattól való félelem miatt az Európai Bizottság mégis halogatja, hogy fellépjen az uniós pénzügyek érdekében. Az EUrologus Jogálom című sorozatának 3. része.