Világ MTI 2020. szeptember. 16. 17:30

Arra kérte a belarusz vezetést az ukrán elnök, ne terjesszen álhíreket a haszid zsidók körében

Kétezer haszid zsidó rekedt a fehérorosz-ukrán határon, akik azt hitték, beengedik őket a koronavírus miatt lezárt országba, hogy Umanban ünnepelhessék a zsidó újévet.

Koronavírus - a második hullám

Fél évvel a koronavírus-világjárvány tavaszi kitörése után megérkezett a pandémia második hulláma. A fertőzöttek számának radikális emelkedése egyre több országot kényszerít ismét korlátozások bevezetésére annak ellenére, hogy a világgazdaság még magához sem tért a tavaszi járványkitörés hatásaitól. A jelek szerint a második hullám Magyarországot is elérte. Kövesse híreinket!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hivatala szerdán nyomatékosan arra kérte a fehérorosz vezetést, hagyjon fel a feszültségkeltéssel az államhatáron, és ne terjesszen olyan álhíreket a haszid zsidók körében, hogy beutazhatnak Ukrajnába, hiszen a határt a koronavírus-járvány miatt zárva tartják.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál beszámolója szerint szerdára a fehérorosz–ukrán határon már csaknem kétezer haszid zsidó rekedt, akik úgy értesültek, hogy a határ zárva lesz, az ukrán hatóságok beengedik majd őket az országba, ahol a közép-ukrajnai Uman városában készülnek megünnepelni a zsidó újévet, a rós hásánát.

Az ukrán elnöki hivatal közlése szerint a fehérorosz vezetés néhány meggondolatlan kijelentésével szándékosan vagy akaratlanul, de táplálta ezeket a híreszteléseket.

Az ukrán kormány augusztus 28-tól szeptember 28-ig átmenetileg újra lezárta Ukrajna határait a külföldiek előtt a koronavírus-járvány terjedése miatt.

A haszid zsidók viszont hagyományosan minden évben a Cserkaszi megyében lévő Uman városban ekkortájt ünneplik meg a zsidó újévet, elzarándokolnak a város temetőjében nyugvó Nachman rabbinak, a breszlávi haszidizmus alapítójának a sírjához. Az ünnep idén szeptember 18-20-ra esik. A háromnapos umani zarándoklatot a hívők vidám táncos ünnepléssel töltik. A résztvevők száma a korábbi években a 40-50 ezret is elérte.

Az ukrán elnöki hivatalban közölték, hogy Ukrajna a járványhelyzet romlása miatt hozta meg a döntést a határ újbóli lezárásáról a külföldiek előtt.

"Szigorú karanténkorlátozások vannak érvényben államunk területén, ami lehetetlenné teszi a tömeges rendezvények megtartását, beleértve a vallási jellegűeket is" – idézte a hírportál az elnöki hivatal közleményét. Helyi híradások alapján azonban Umanba már korábban ékeztek haszidok néhány ezren, azaz minden bizonnyal a szokottnál jóval kevesebb résztvevővel, de megtartják idén is az ünnepséget.

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden utasította kormányát, lépjenek kapcsolatba Kijevvel, érjék el, hogy a haszid zsidók számára Ukrajna nyisson "zöld folyosót", azaz engedje be őket a területére – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda.

Koronavírus - a második hullám
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés