Világ MTI 2020. június. 19. 05:29

Gyalázatnak nevezte a WHO képviselője, ahogy a Napoli-drukkerek a kupagyőzelmet ünnepelték

Az Egészségügyi Világszervezet képviselője tiltakozott a Nápolyban tartott tömeges ünneplés miatt.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Minden óvintézkedést felrúgva ünnepelték Nápolyban a város csapatában, a Napolinak a szerda esti, Juventus elleni Olasz Kupa-győzelmét.

A történteket Ranieri Guerra, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgató-helyettese gyalázatnak nevezte az olasz közszolgálati televízióban.

Guerra azt kifogásolta, hogy a drukkerek elözönlötték az utcákat, és semmilyen óvintézkedést nem tartottak tiszteletben. Nem tartották be a minimális távolságot és maszkot sem viseltek.

A polgári védelmi hatóság adatai szerint április 7. óta először emelkedett az intenzív osztályokon kezelt betegek száma. Öt új fertőzött került lélegeztetőgépre, az adatot mégis figyelemre méltónak nevezték, hiszen több mint két hónap óta nem fordult elő, hogy a súlyos betegek száma egy nap alatt nem csökkent, hanem emelkedett.

Az aktív fertőzöttek száma 23 101, a gyógyultaké túllépte a 180 ezret. Kórházban valamivel több mint 2800 beteget kezelnek. A halottak száma egy nap alatt 66-tal emelkedett, így elérte a 34 514-et. A halottak száma több nap után ismét ötven fölé ugrott.

A gyógyultakat és halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 238 159-t. Egy nap alatt 333 új fertőzöttet szűrtek, közülük 216-ot továbbra is Lombardia tartományban, ahol 36 beteg halt meg. A korábbi napokkal ellentétben csak négy tartományban nem szűrtek új fertőzöttet a korábbi kilenchez képest.

A Közegészségügyi Hivatal (Iss) adatai szerint február óta valamivel több mint 3800 kiskorú betegedett meg a COVID-19 fertőzésben. Közülük 2,4 százalék szorult kórházi kezelésre.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Gazdaság Balla Györgyi 2021. április. 20. 12:20

„Ez a békásmegyeri lakótelep a Balaton-parton” – új lakópark ellen tiltakoznak a helyiek Siófokon

Siófokon van az egyetlen olyan terület a Balatonnál, amelyen megengedett az akár 24 méter magas toronyház építése is. Van olyan befektető, aki élne a lehetőséggel, a helyiek tiltakoznak a beépítés ellen. Az önkormányzat pedig nem szeretne fellépni ellene, mert fél, hogy olyan kártérítést kapna a nyakába, hogy anyagilag az eddiginél is jobban legatyásodna. Mára lényegében minden talpalatnyi földet beépítettek a Balatonnál, az ingatlanárak pedig az egekben.