Világ hvg.hu 2020. május. 10. 21:03

Titkosszolgálati akcióval szabadítottak ki egy olasz segélymunkást iszlamisták fogságából

Megérkezett Olaszországba a Kenyában másfél éve elhurcolt olasz segélymunkás

Megérkezett Olaszországba vasárnap a titkosszolgálati akcióval kiszabadított Silvia Romano olasz segélymunkás, akit másfél éve Kenyában hurcoltak el iszlamista fegyveresek. Romano megérkezésekor a római repülőtérre fejkendőt és hagyományos afrikai öltözetet viselt. A koronavírus járványa miatt elrendelt távolságtartási szabályok ellenére szerettei karjába borult.

Giuseppe Conte olasz kormányfő megköszönte a hírszerzési szolgálatok közreműködését Romano kiszabadításában, de további részleteket nem közölt.

Silvia számára mindez 18 hónap nagy szenvedés volt, családjának pedig másfél év fájdalom

 - írta Luigi Di Maio külügyminiszter Facebook-oldalán.

Az Afrikában gyermekvédelmi programokat végző AfricaMiele olasz nem kormányzati szervezet önkéntesét 2018 novemberében a kenyai Malinditól nyolcvan kilométerre található Chakamában rabolták el fegyveresek. A kenyai túszejtők az olasz nőt egy szomáliai terrorista csoportnak adták tovább, az al-Kaidához közeli al-Shabaab csoportnak. A kenyai emberrablók három tagját letartóztatták és bíróság elé állították hazájukban.

Silvia Romanót 2018 novembere óta nyolc különböző helyszínen tartották fogva. Sajtóértesülések szerint kiszabadítása az olasz, valamint a török és a szomáliai titkosszolgálat együttműködésének köszönhető. Más források szerint a nőt a szomáliai fővárostól, Mogadisciutól harminc kilométerre engedték szabadon. A Corriere della Sera olasz napilap úgy tudja, az olasz fél váltságdíjat fizetett érte.

(Borítóképünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés