Világ MTI 2020. január. 30. 21:51

Irak újra megtámadja az Iszlám Államot

A nemzetközi koalíció állítólag légi támogatást fog adni az iraki csapatoknak.

Az iraki hadsereg újra elindítja a hadműveleteket az Iszlám Állam terrorszervezet ellen - jelentették be csütörtökön Bagdadban.

Az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalícióval közös harcot azután függesztették fel, hogy az amerikaiak január 3-án a bagdadi nemzetközi repülőtér közelében likvidálták Kászim Szulejmánit, az iráni Forradalmi Gárda Kudsz nevű elitegységének parancsnokát.

"Látva a terrorista bandák tevékenységének folytatódását, és annak érdekében, hogy kihasználjuk az addig hátralévő időt is, amíg a koalíció és Irak kapcsolatát új alapokra helyezik, a hadsereg újra közös akciókat indít az Iszlám Állam ellen, amennyire ezt lehetővé teszik az erőink" - közölte a hadsereg parancsnoksága egy nyilatkozatban.

Az iraki fegyveres erők főparancsnoka, Ádil Abdel Mahdi miniszterelnök szerint az iraki csapatoknak légi támogatást fog adni a nemzetközi koalíció.

A kapcsolatok új alapjai akkor jönnek létre, amikor egy új együttműködési megállapodásban garantálják Irak szuverenitását a szárazföldön és a levegőben - emlékeztet a közlemény.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról