Világ hvg.hu 2019. május. 10. 13:35

Újra elfogadták a szlovák himnusztörvényt, de még módosítják

Van rá esély, hogy szabad legyen a himnuszéneklés.

Ismételten elfogadta a szlovák parlament az állami jelképekről szóló törvénymódosítást, miután Andrej Kiska köztársasági elnök élt vétójogával. A képviselők ugyanakkor megszavazták, hogy gyorsított eljárásban tárgyalják a Híd-Most párt javaslatát, amely módosítaná a himnuszéneklésre vonatkozó kitételt.

Az államfői vétó csak a törvény elutasítására vagy elfogadására ad lehetőséget, módosításra nem; ahhoz előbb el kell azt fogadni.

A szlovák igazságügyi minisztérium is támogatta a gyorsított eljárásban tárgyalt módosítást, mert szerintük a szólásszabadság védelméről van szó, ami alapvető jog. Emellett a törvény eredeti szövege nem rendelkezik egyértelműen a himnuszéneklés szankcióiról sem.

A Híd módosításának elfogadása esetén a törvény úgy szólna, hogy a szlovák himnuszt állami ünnepeken és országos vagy helyi eseményeken játsszák le. Más államét pedig akkor, ha az adott ország hivatalos küldöttsége jelen van. Ettől azonban természetes és jogi személyek kedvükre játszhatnák a nekik tetsző himnuszt akár egész nap. (Bumm.sk)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról