Világ MTI 2017. december. 31. 19:00

Vízágyúval mentek neki a rendőrök az iráni tüntetőknek

A hírek szerint nagy a rendőri készültség Teherán központjában. A hatóságok korlátozták az Instagramhoz és a Telegramhoz való hozzáférést.

Az iráni vezetők fenyegetései ellenére vasárnap újraindultak a spontán kormányellenes tüntetések, a közösségi médiában közzétett felvételek szerint a rendőrség vízágyúkkal oszlatott Teheránban.

Ali Asgár Nasszerbakt teheráni rendőrfőnök-helyettes szerint 200 aktivistát őrizetbe vettek, köztük a tüntetések 40 szervezőjét – jelentette az Ilna hírügynökség. Szemtanúk beszámolói szerint a rendőrség nagy erőkkel van jelen az iráni főváros központjában.

A közösségi platformokon megjelent más videókon állítólag a rendvédelmi szervek és a tiltakozók összetűzéseit lehetett látni az északnyugat-iráni Koramdareh városában. Jelentések voltak arról is, hogy a nyugati fekvésű Kermánsáhban és Szanandadzs városokban is az utcákra vonultak az emberek. A felvételek valódiságát azonban eddig nem lehetett független forrásból ellenőrizni.

Haszan Róháni iráni elnök vasárnap éjjel beszédet mond a tévében.

Az iráni Forradalmi Gárda biztonsági parancsnokhelyettese, Iszmáil Kovszair még szombaton figyelmeztetett: ha a zavargások nem hagynak alább, a tüntetőknek a "nemzet vasöklével" kell majd számolniuk.

Iránban csütörtök óta számos kormányellenes tüntetés volt, méghozzá a legnagyobbak 2009-es zavargások óta. Az emberek kezdetben csak az áremelkedések miatt mentek az utcára, de később politikai követeléseik is lettek.

A demonstrációkon sokan megsebesültek, a rendőrség több száz embert őrizetbe vett. Két ember meghalt szombat éjjel egy kormányellenes tüntetésen az iráni Dorud városban, Lurisztán tartományban.

Teherán külföldi ügynököket sejt a tiltakozó akciók hátterében. A hatóságok ideiglenesen korlátozták az Instagramhoz és az irániak körében népszerű Telegramhoz való hozzáférést, amelyeket az aktivisták a tiltakozó akciók szervezéséhez használtak. Számos iráni ezeken az üzenetküldő szolgáltatásokon keresztül szerez tudomást a tüntetésekről az iszlám köztársaságban, ahol a sajtó állami ellenőrzés alatt áll.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról