2016. január. 26. 14:33 MTI Utolsó frissítés: 2016. január. 26. 16:34 Világ

Már évekkel ezelőtt tudtak a belgiumi terroristák konspirálásáról

A belga hatóságok már 2012-ben tudtak arról, hogy a párizsi terrortámadások egyik résztvevőjének lakásán radikális iszlamisták szövögetik egy támadás terveit.

A belga titkosszolgálatoknak már évekkel korábban tudomásuk volt arról, hogy fegyverhez akarnak jutni azok a brüsszeli szélsőségesek, akikről azóta kiderült, hogy kapcsolatban álltak a tavaly novemberi párizsi terrortámadások elkövetőivel – közölte kedden a helyi sajtó.

A Le Soir című újság cikke szerint a hatóságok már 2012 áprilisában arról tájékoztatták a szövetségi ügyészséget, hogy radikális iszlamisták gyanús tevékenységet folytatnak a marokkói születésű, de belga állampolgárságú Gelel Attar brüsszeli lakásában.

A csoportosulás tagjai rendszeresen összejöttek, és terveket szőttek egy fegyveres támadásról. Ezen találkozók során többször is felmerült a harci fegyverek és robbanószerek beszerzésének a kérdése – olvasható a lapban. A vádhatóság később megerősítette a titkosszolgálati levélről szóló sajtóértesüléseket.

Gelel Attart nemrégiben őrizetbe vették a párizsi merényletekkel kapcsolatban. A férfit távollétében tavaly júliusban ötéves börtönbüntetésre ítélte egy brüsszeli bíróság terrorszervezetben való részvétel miatt.

A párizsi terrortámadások elkövetői közül többen is marokkói származású belga állampolgárok voltak, így az akció egyik kitervelője, Abdelhamid Abaaoud is, akit Marokkóból származó információk segítségével sikerült felkutatniuk a francia hatóságoknak pár nappal a merényletet követően.

A francia fővárosban tavaly november 13-án hét helyszínen elkövetett merényleteknek 130 halálos áldozatuk volt.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.