Világ MTI 2015. december. 08. 14:20

Zárulnak Finnország kapui a menekültek előtt

Több más észak-európai országhoz hasonlóan Finnország is szigorítja a menekültekkel kapcsolatos politikáját. Ezentúl nem kaphatnak például átmeneti tartózkodási engedélyt egyes dél- és kelet-afganisztáni tartományokból érkezők. A tervek szerint hat menekültközpontot bezárnak vagy korlátozzák a működésüket, miközben két új kitoloncolási központot hoznak létre – derült ki a finn védelmi miniszter keddi tájékoztatásából.

Finnország már szeptember végén felfüggesztette az iraki és szomáliai állampolgárok menedékkérelmének elbírálását, amíg a kormány újra nem értékeli a biztonsági helyzetet. Az észak-európai országot korábban szívesen választották iraki és szomáliai bevándorlók, mert ott viszonylag könnyű volt tartózkodási engedélyt szerezniük.

A Finnországba érkező menedékkérők száma az utóbbi hetekben erősen csökkent, a hatóságok egyedül az Oroszországgal közös keleti határon tapasztaltak némi emelkedést.

A finn belügyminisztérium adatai szerint év végéig körülbelül 35 ezer menedékkérő érkezhet Finnországba. Korábban a tárca ennél több, 50 ezer menekült érkezésére számított. 2014-ben a bevándorlók száma még csak 4 ezret körül volt, idén év eleje óta azonban már több mint 30 ezer migráns érkezett, főként Irakból. Többségük Svédországból, az északi határon át lépett be Finnországba, de több mint 300-an a finn-orosz határon át érkeztek.

Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?