Világ hvg.hu 2015. november. 28. 16:25

Politikai gyilkosság Törökországban

Lelőttek egy ismert emberi jogi aktivistát Törökországban.

 Előre kitervelt gyilkosságnak nevezte hivatalos közleményében a kurdbarát, baloldali liberális Népi Demokratikus Párt  az ismert ügyvéd, emberi jogi aktivista Tahir Elci lelövését, és utcai demonstrációkra szólított fel.

Szemtanúk szerint az ügyvédet akkor lőtték fejen, amikor a török médiának nyilatkozott a kurdok lakta területek központjának számító Diyarbakirban. A tűzharcban egy rendőr is életét vesztette.

Az ügyvédet kemény kritikai érte, amiért visszautasította, hogy a betiltott, gerillaharcot folytató szeparatista Kurd Munkapárt terrorista szervezet lenne, ugyanakkor elítélte a párt által folytatott erőszakot. Kijelentései miatt bírósági per várt rá.

A kurdbarát Népi Demokratikus Párt a júniusi választáson először jutott be a török parlamentbe a szavazatok 13 százalékával, majd az októberi újbóli választáson 10,7 százalékos eredményével épphogy átugrotta a 10 százalékos bejutási küszöböt.  A választási kampányban azzal vádolták, hogy a gerillaharcot folytató és terroristának bélyegzett szeparatista Kurd Munkapárt politikai szárnya.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Itthon Ballai Vince 2021. április. 13. 20:00

„Az első hullámot még kinevettük, most napról napra jönnek a megdöbbentő halálesetek”

Egy család negyvenes éveiben járó testvérpárja – csak egy példa az Ózd környéki roma közösségekben koronavírus miatt elhunytak közül. A vírus nem válogat, egy helyi háziorvos szerint többségi és a kisebbségi közösségekben egyformán tombol a járvány. A romák körében mégis nagyobb a kockázat, de nem csak az általánosan rosszabb egészségi állapotuk miatt.