2013. augusztus. 26. 18:07 MTI Utolsó frissítés: 2013. augusztus. 26. 17:57 Világ

Kilencszáz év után zár be az utolsó harangöntöde Németországban

Egy kilencszáz éves tradíció ér véget a napokban: az utolsó harangokat önti ki Passauban a Perner család, majd augusztus 30-án bezár az öntödéjük.

Passauban 1144 óta öntenek harangokat, 1947-től a Perner család vitte tovább a dómváros hagyományát. Harangjaik szólnak Európa, Afrika, Japán és India számos templomában. A Perner család munkája a budapesti Szent István Bazilika 9250 kilogrammos, 1990-ben öntött harangja is.

"A harangöntöde mellett nőttem fel, már gyerekként segítettünk a munkában. Az agyag és az öntés szaga számomra gyermekkori emlékek" - mondta el Ida Perner. A cégtulajdonos testvére ma sem fogta még fel, hogy a harangöntés hamarosan véget ér. "Nagyon szívesen csináltuk volna tovább, a jelenlegi helyzetben azonban ez nem lehetséges. Rossz ez az egész családnak" - mondta Perner.

A család eredetileg a csehországi Plzenből és Ceské Budejovicéból származik, és maga is négyszáz éves öntödei múltra tekint vissza. A cég azonban mára fizetésképtelenné vált, Rudolf Perner tulajdonos ezért a bezárás mellett döntött. 

Az elmúlt években fokozatosan megfogyatkoztak a megrendelések. Sok egyházközség nem engedheti meg magának, vagy nem akar harangot. Emellett kialakult egy olcsóbb trend is, az ipari öntési eljárás, amellyel Rudolf Perner szerint nem tudják felvenni a versenyt. A Perner család csak agyaggal öntött bronzharangokat öntött. Ehhez először kézzel elkészítették az agyagöntvényt, majd ebbe öntötték a bronzot.

Néhány éve még negyvenen dolgoztak a családi üzemben, számuk azonban mára már erősen megfogyatkozott. Az öntöde és az egész üzem ősszel bezár, amikor a megbízások teljesülnek. Lehetséges azonban, hogy a szervizelés és karbantartások miatt egy új cég jön létre.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?