2013. július. 18. 21:23 MTI Utolsó frissítés: 2013. július. 18. 21:17 Világ

Nem voltak hajlandóak műszak után a felszínre jönni a bányászok

Több száz Zsíl-völgyi bányász tagadta meg, hogy a műszak után a felszínre jöjjön, az ellen tiltakozva, hogy a Hunyad megyei Energetikai Komplexum (CEH) a hét eleje óta nem veszi át az általuk kibányászott szenet.

A Mediafax hírügynökség jelentése szerint a tiltakozást a parosényi (Paroseni) bánya délelőtti váltásában dolgozó 202 bányász indította el. Azt követelték, hogy Victor Ponta miniszterelnök és Varujan Vosganian gazdasági miniszter jöjjenek a Zsíl völgyébe tárgyalni a CEH képviselőivel.

Daniel Andronache, a CEH vezérigazgatója közölte, mind a marosnémeti (Mintia), mind a parosényi hőerőmű drága energiát termel, és azt nem tudják értékesíteni az évnek ebben az időszakában. Az igazgató azzal a javaslattal próbálta feloldani a patthelyzetet, hogy az általa vezetett cég megőrzésre átveszi a kibányászott szenet, ám annak vételáráról csak később állapodnak meg. A javaslatot a munkások elvetették. 

Domokos László, a bányászszakszervezet vezetője elmondta, a CEH az egyedüli vásárlója a Zsíl-völgyi bányákban kitermelt szénnek. Ha a hőerőművek működtetője nem vásárolja meg a szenet, a bányavállalat kényszerszabadságra küldi alkalmazottait. A szakszervezet csütörtök délután vizet és élelmiszert juttatott le a bányába a tiltakozóknak.

Az Agerpres hírügynökség jelentése szerint a parosényi bányászok tiltakozása délután kiterjedt a petrillai (Petrila) és urikányi (Uricani) bányákra is, és a tiltakozók száma meghaladta a 400-at.

Az Agerpres hozzátette, a három ráfizetéssel működtethető, jelenleg 2400 alkalmazottat foglalkoztató bányát a kormány 2018-ig be kívánja zárni. A Zsíl völgye négy másik nyereséges bányáját a CEH energetikai komplexumba illesztették. Ezek összesen 5000 alkalmazottat foglalkoztatnak.

Hirdetés
hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?