Világ MTI 2013. június. 04. 05:32

Török tüntetések: fejlövést kapott egy 22 éves férfi

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban hétfő éjjel is, hogy feloszlasson több, a kormány ellen zavargásokkal is tüntető csoportot. Hajnali sajtójelentések szerint az ország déli részében ismeretlenek lelőttek egy tüntetőt.

Ankarában a Kavaklidere lakónegyedben a rendőrség – a CNN-Türk televízió jelentése szerint – még gumilövedékeket is kilőtt, itt a tüntetők kövekkel dobálták a hatóság embereit. Isztambulban késő este az európai oldalon található Gümüssuyu negyedben dobtak könnygázgránátokat a tüntetők közé, miután azok barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak.

Korábban több csoportosulást szintén könnygáz bevetésével oszlattak fel, például a miniszterelnök isztambuli irodája előtt és az ankarai Kizilay téren. Mindkét városban több más tiltakozó akciót is tartottak, békésen.

Törökországban ötödik napja folynak a Recep Tayyip Erdogan kormányfő politikáját bíráló tüntetések. A miniszterelnök továbbra is tagadja, hogy tekintélyelvű irányításra törekedne, a kormány a tüntetések befejezésére szólított. Külföldön a rendőrséget is bírálták az erő aránytalan alkalmazásáért, és mindkét felet erőszakmentességre szólították.

A török orvosok szövetsége hétfőn az első halálesetről is beszámolt a megmozdulások kapcsán: Isztambulban még vasárnap egy fiatalembert autó ütött el egy tüntetés helyszínén. A sofőr az értesülések szerint szándékosan vezette járművét egy tiltakozócsoportnak.

Kedd hajnali sajtóértesülések szerint egy másik tüntetésen, a déli Hatay tartományban fejlövést kapott egy 22 éves fiatalember, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. A hatóságok egyelőre nem tudják, honnan érkezett a halálos lövés, a történteket vizsgálják. Az orvosszövetség jelzése szerint a tüntetések kezdete óta a sérültek száma meghaladja a kétezret.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról