2013. május. 07. 09:18 MTI Utolsó frissítés: 2013. május. 07. 10:26 Világ

Kitört a vulkán – külföldi turisták haltak meg a Fülöp-szigeteken

Egy húsztagú turistacsoport éppen megmászta a Luzon szigetén lévő Mayon vulkánt, amikor reggel nyolc óra körül hamut és gőzt lövellt a magasba.

Meghalt egy turistacsoport négy tagja, köztük három német a Fülöp-szigetek legaktívabb vulkánján kedden a tűzhányó egy kisebb kitörése miatt - közölték a helyi hatóságok. Egy húsztagú turistacsoport éppen megmászta a Luzon szigetén lévő Mayon vulkánt, amikor reggel nyolc óra körül hamut és gőzt lövellt a magasba – mondta el Joey Salceda, az érintett Albay tartomány kormányzója.

A balesetben egy helyi túravezető és három német turista vesztette életét. Az első hírek szerint leomló kövek temették maguk alá őket. A kitöréskor hét másik ember megsérült, köztük egy bécsi nő, aki a németekkel együtt mászott és négy thaiföldi. Egy helyi túraszervező, Marti Calleja elmondta: semmi nem utalt arra, hogy kitörés várható. A májustól augusztusig tartó főszezonban háromszáz és ezer között van az ideérkező hegymászók száma - tette hozzá Calleja.

A katasztrófavédelmi hatóságok felszólították a környék lakosait, hogy legalább 6 kilométeres körzetben kerüljék el a vulkánt. A vulkanológusok közölték, hogy a következő napokban folyamatosan figyelik a tűzhányó működését, és azonnal jelzik, ha emelni kell a készültségi szintet. A Fülöp-szigetek Szeizmológiai és Vulkanológiai Intézetének vezetője, Renato Solidum szerint várhatóan nem lesz szükség a hegy körül élők kitelepítésére. Mint elmondta, a 73 másodpercig tartó, minimális erejű kitörést valószínűleg a felgyülemlett gőz okozta.

A fővárostól, Manilától mintegy 330 kilométerre délkeletre található Mayon a feljegyzések szerint az elmúlt négy évszázadban több mint ötvenszer tört ki. A 2500 méter magas tűzhányó 1814-ben 1200 ember halálát okozta, és egy egész várost temetett be forró vulkáni iszappal. A vulkán legutóbb 2009-ben lépett működésbe.

Hirdetés
hvg360 Matalin Dóra - Hamvay Péter 2025. május. 02. 19:30

Mitől lesz finom a főzelék, milyen vendégektől borul ki Sárközi Ákos, és van-e itthon jó és olcsó alapanyag?

Mit értenek sokan félre a gluténmentességben? Hogyan lehet kikeveredni a főzeléktraumákból? Melyik alapanyagokat utálják legjobban a magyarok? Szuvidáljunk, vagy kövessük nagyanyáink módszereit? És miért nem szabad soha válaszolni Sárközi Ákos kérdéseire az éttermében? A Michelin-csillagos séf, Szatmári Ferenc gasztroblogger és Horváth Judit gasztroíró, receptfejlesztő volt a HVG Címlapsztori vendége.