2013. január. 07. 11:31 hvg.hu/ujszo.com Utolsó frissítés: 2013. január. 07. 11:17 Világ

Megállíthatatlan a szlovákiai magyarok beolvadása Bugár szerint

Csak lassítani lehet a szlovákiai magyarok fogyását, megállítani nem - mondta a SITA hírügynökségnek adott interjújában Bugár Béla. A Híd elnöke szerint a szlovákiai magyarok asszimilációjának egyik oka, hogy sokan szlovák iskolába adják gyermeküket, azt gondolván, hogy ott jobban megtanulnak szlovákul.

Az utolsó népszámlálás során kiderült, hogy 60 ezer magyarral él kevesebb Szlovákiában, mint tíz évvel ezelőtt. Az ezt megelőző népszámlálás során még „csak” 40 ezres volt a csökkenés.
Bugár szerint a megoldás az lenne, ha a magyar tannyelvű iskolákban idegen nyelvként tanítanák a szlovák nyelvet. Így a szlovákiai magyarok jobban megtanulnának szlovákul, és mint kevesebben íratnák szlovák iskolákba a gyermekeiket, ezzel lassítva az asszimilációt - írja az Új Szó.

„Annak, aki szlovák iskolába jár, már nem lesz olyan kötődése a magyar nyelvhez, kultúrához, és az ő gyereke már magyarul se fog tudni, és automatikusan a szlovák nemzetiségűnek fogja vallani magát – mondta Bugár. Ez mindenkinek a saját döntése, csak kár, hogy az a kisebbség, amely a nyelvével, kultúrájával gazdagítja az országot, folyamatosan fogyatkozik” – mondta a Híd elnöke.

A Híd-Most elnökének válaszul a szlovákiai magyar civil szervezetek egyike, a Fontos vagy! Mozgalom azt üzente a Facebookon, hogy "az asszimilációt nem csak lassítani, megállítani, hanem MEGFORDÍTANI IS LEHET! Ehhez viszont az elitnek egy élhető jövőképet kellene felmutatnia! Küzdeni, hinni, erőt és reményt sugározni, tervezni, építkezni, ÉS SOHA FEL NEM ADNI!"

Hirdetés
Vállalkozás Gyükeri Mercédesz, Rácz Gergő 2024. december. 29. 17:30

Ahol a rizs az isten és perui a spárga: a Nobuban jártunk

Lehet variálni egy felső polcos étteremlánc menüsorában, vagy az főben járó vétek? Honnét tudja egy ázsiai kulináriát szolgáló étterem beszerezni az alapanyagait Budapesten, és hogy lesz a megoldás végül Spanyolország? Ezekről és sok másról faggattuk a Nobu Budapest séfjét, Schreiner Gábort, közben azt is megkérdeztük, hogy a halak filézése közben milyen gyakran vágja meg a kezét.