2010. április. 11. 15:03 MTI Utolsó frissítés: 2010. április. 11. 15:05 Világ

Erős földrengés rázta meg a Salamon-szigeteket

Erős, a Richter-skála szerint 7,1-es erősségű földrengés rázta meg helyi idő szerint vasárnap este a Salamon-szigeteket - közölte az amerikai földtani intézet.

Helyi idő szerint este 8 óra 40 perckor mozdult meg a föld a Csendes-óceán déli részén fekvő szigetországban. A földmozgás epicentruma 97 kilométerre a Makira szigeten fekvő Kirakira várostól délnyugatra, fészke pedig 52 kilométeres mélységben volt. 

A csendes-óceáni szökőár-előrejelző központ előzőleg 7,5-es erősségű földrengésről számolt be. Egy ilyen erősségű földmozgás helyi cunamikat válhat ki, amelyek az epicentrumtól számított 100 kilométeres távolságban pusztításokat okozhatnak a partok mentén. Anyagi károkról vagy sérülésekről nem érkezett jelentés. 

A mintegy ezer vulkáni eredetű szigetből álló Salamon-szigetek a Csendes-óceán partjain végigfutó tűzgyűrűn helyezkedik el, amely mentén sok működő és szunnyadó vulkán helyezkedik el, és nagyon sok a földrengés. A bolygó földrengéseinek mintegy 90 százaléka a tűzgyűrű övezetében következik be. 

Ennek megfelelően a Salamon-szigeteken is gyakoriak a földrengések. Tavaly szeptember 29-én pusztító erejű szökőár követett egy erős földmozgást, aminek következtében 186 ember vesztette életét. Két évvel korábban, 2007 áprilisában egy 8-as erősségű földrengés több mint 50 ember életét oltotta ki, s több ezren váltak hajléktalanná.


 

Hirdetés
hvg360 Gyükeri Mercédesz 2025. február. 17. 19:30

Ha Gordon Ramsay megszerette, nekünk is jó lesz? Az áldott és átkozott margarin

Nincs még egy olyan modern élelmiszer, amelyik kezdettől fogva ilyen erős érzelmeket váltott volna ki, mint a margarin. Tekintettek rá drága terméket kiváltó megmentőként, aztán a drága termék pusztítandó hamisítványaként. Egy időben méltatták azért, hogy egészséges, aztán az volt vele a baj, hogy nem, mostanában pedig mentes és fenntartható alternatívaként tálalják a gyártók. Most, hogy a margarin oldalán Gordon Ramsay-t állította versenybe egy cég, mi sem maradhattunk ki, és megnéztük: vajon tényleg össze lehet keverni a margarint a vajjal? És előállítható otthon, pálmaolaj és mindenféle adalékok nélkül?