2007. szeptember. 01. 10:34 MTI Utolsó frissítés: 2007. szeptember. 01. 10:23 Világ

Az európaiak 88 százaléka lépéseket vár a klímaváltozás miatt

A globális felmelegedés megfékezésével kapcsolatban az európaiak 88 százaléka sürgős lépéseket vár, 57 százalékuk pedig különösen sürgősnek tekinti a teendőket - közölte a TNS legfrissebb közvélemény-kutatása alapján.

Az Európai Unió 27 tagállamában készített, 30 ezer fő megkérdezésével összeállított jelentés szerint a téma iránti érzékenység tagországonként változik: a legtöbben, az emberek 87 százaléka a globális felmelegedés kedvezőtlen hatásainak rövid távon igencsak kitett Görögországban és Cipruson tartják "nagyon sürgetőnek" a beavatkozást. A hűvösebb éghajlatú Észtországban ugyanakkor a megkérdezetteknek csupán 35 százaléka szorgalmaz azonnali közbeavatkozásokat.

A tanulmányból kiderül, hogy az éghajlat ugyanakkor összességében nem játszik szerepet az emberek klímaváltozáshoz való hozzáállásában. Amíg például a mediterrán olaszok 50 százaléka sürget mielőbbi lépéseket, addig a svédeknél az arány 76 százalék. Magyarországon sürgős beavatkozást az emberek 66 százalék tart fontosnak.

A jelentés a régi és az új tagállamok között némi különbséget tárt fel: míg a 15 régi tagállamban a válaszadók 60 százaléka ért egyet a nagyon sürgős lépésekkel, az új tagállamokban az arány csak 49 százalék.

A TNS által végzett felmérés kiterjedt arra is, hogy a megkérdezettek egyetértenek-e azzal, hogy az unió sürgősen akciótervet indítson a cél érdekében.

Az emberek 88 százaléka várja el az EU-tól, hogy foglalkozzon a klímaváltozással. Magyarországon ennél többen, a válaszadók 92 százaléka tartja sürgetőnek a téma uniós napirenden tartását.

Hirdetés
Élet+Stílus Nemes Nikolett 2024. december. 28. 18:00

Pisszeghet, sípolhat, szisszenhet és pöföghet a befőttesüveg, de pont ez a jó: így  fermentáltunk savanyú káposztát

Csodás vitamin- és tápanyagbombával kényeztethetjük a mikrobiomunkat a téli ínség idején, ha fermentált ennivalókat fogyasztunk. Többek között savanyú káposztát is készíthetünk ezzel a módszerrel – elmondjuk, hogyan érdemes csinálni lépésről lépésre, mit kell tudni a sózásról, fűszerezésről, hogyan kombináljuk az alapanyagokat, és mire figyeljünk különösen az erjesztés során.