Nyüzsi kiss 2012. május. 07. 10:59

Beszéljünk őszintén a Székely Himnuszról!

Lezsák Sándor ideiglenes házelnök huszáros húzásának köszönhetően a Székely Himnusz eléneklésével zárult a múlt héten...

Lezsák Sándor ideiglenes házelnök huszáros húzásának köszönhetően a Székely Himnusz eléneklésével zárult a múlt héten Áder János köztársasági elnökké választása. A Székely Himnusz-téma pedig azóta is pörög, mint a búgócsiga, a szokásos debil pro és kontra érvekkel.

A Székely Himnusz nem hivatalos himnusz, hanem egy, az irredentizmus korszakában, 1921-ben született dal. Csanády György, a Trianon utáni Magyarországon működő Székely Egyetemista és Főiskolai Hallgatók Egyesületének vezetője írta a szövegét, Mihalik Kálmán szerezte a zenéjét. Nem himnusznak tervezték, hanem a szülőföldjükről anyaországi emigrációba kényszerült székelyek összetartozást kifejező dalának, eredetileg nem is himnusz szerepelt a címében, hanem kantáta.

A Székely Himnusz egy klasszikus hazafias dal. Számtalan magyar számára a nemzeti összetartozás kifejezője, kultusza több évtizedre nyúlik vissza. Ebbéli minőségében pedig teljesen fölösleges taplóság megjegyzéseket tenni rá, meg leszólogatni. Épp olyan béna, mint azt állítani, hogy ennek éneklése a hazafiasság netovábbja, hiszen a székelyek valójában a mágikus képességekkel bíró hipermagyarok. Erről sem a Székely Himnusz tehet, tessék őt békén hagyni.

2009 szeptemberében a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés Székelyföld hivatalos himnuszának választotta a Székely Himnuszt. Magyarországon azonban továbbra sem hivatalos himnusz. Ez viszont azt jelenti, hogy mivel nem része sem az Alaptörvénynek, sem a hivatalos protokollnak, egy állami ünnepségen sem indokolt az éneklése, bármennyire is hazafiasnak érzi valaki. Legalábbis semmivel sem indokoltabb, mint a Boldogasszony anyánknak, az István a királyból a Szállj fel szabad madárnak, a Ha én rózsa volnéknak, a Közép-Európai Hobo Blues II-nek, vagy a Bánk bánból a Hazám, hazám áriának az éneklése. Azok is sokmillió magyar számára kifejezik a nemzeti összetartozást, bárhol hangozzanak fel, mégsem éneklik őket a hivatalos protokollban. Pedig ha már így, akkor ennyi erővel énekelhetnék is. Lehet, hogy sokkal nagyobb élmény lenne magyarok tömegeinek, ha az Országgyűlésben a képviselők azt énekelnék összekapaszkodva, hogy "A Balaton mellé stoppal jártam sokat, Szárszón nem nyaraltam, jön a tehervonat."

A Székely Himnuszt ettől még akár a parlamentben is énekelhetnék, ha erről előre megállapodnak, mint ahogy a 2010-es alakuló ülésen is történt. Nem pedig egy szerepzavarban lévő ember magánakciója következtében kell elhangzania. Lezsák Sándor húzása nem volt méltó sem ahhoz a nemzeti közösségi eszméhez, aminek a nevében énekeltek, sem a Székely Himnuszhoz. Sem egy nagykorú emberhez. De lehet, hogy mégis érdemes lenne próbálkozni, csak akkor előtte rendezzenek nyilvános szavazást, hogy melyik, az összmagyarság számára népszerű dalt énekeljék el a t. képviselők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról
Sport Horn Andrea 2021. április. 14. 06:30

Száz nappal a tokiói olimpia előtt sem tudni biztosan, a járvány hogy alakítja át a játékokat

Száz nappal a nyitóünnepség előtt még mindig nagyon keveset tudni arról, hogy fog kinézni az idén nyárra halasztott tokiói olimpia. A helyiek a negyedik hullámtól tartanak, miközben a szervezők még mindig azt tervezgetik, hogyan lehet hatékonyan felügyelni és biztonságban mozgatni, ellátni az eseményre érkezőket, esetleg kezelni, ha valahol járványgóc alakul ki.