EURÓPA FOCIZIK
Sport hvg.hu 2021. június. 10. 15:00

A hvg.hu Kezdő tizenegyében Rossi, Szijjártó, Merkely, Majka, Hrutka – tippel a csodacsapat

Kíváncsi arra, hogy Marco Rossi és Gera Zoltán párosa, vagy Hrutka János tippeli meg jobban az Európa-bajnokság meccseinek eredményeit? Hogy Szél Bernadett vagy Szijjártó Péter remél jobb helyezést a magyar válogatottól? Hogy ha 51 meccs eredményét kell precízen odaszúrni, akkor Szilágyi Áron vagy Merkely Béla a jobb? Hogy Gangl Edina, Váradi József, Bárdos András és Majka mire megy egymással a tippelésben? Netán a hvg.hu lesz a legjobb, és a felelős szerkesztőnk kenterbe ver mindenki mást? Baráti társaságok és kollégák tömegei játszanak tippversenyt az Eb alatt, mi is összehívtuk a magunk álomcsapatát. Bemutatjuk a Kezdő tizenegyet.

Európa focizik
A cikksorozat támogatója a VOLKSWAGEN

Ismerje meg a Volkswagen új, teljesen elektromos modelljeit! Fedezze fel az ID.3 és az ID.4 modelleket honlapunkon vagy márkakereskedéseinkben!

hirdetés
Friss cikkek a témában

A futball tényleg egységbe kovácsolja a nemzetet: mindannyian meg vagyunk győződve róla, hogy jobban értünk hozzá, mint a másik. Munkahelyeken és baráti társaságokban most már rohan, aki csak tippjátékokat szervez, hogy még gyorsan az Eb kezdése előtt begyűjtse az utolsó tippeket a lustábbaktól is, az igazán lelkesek a Wikipédiát bújják, hogy megtudják, az elmúlt évek eredményei alapján mire érdemes tippelniük a szombati Wales–Svájc meccsen, és nem kevesen egy ilyen tipplista kitöltésénél döbbennek rá, hogy kerül az Eb-re Észak-Macedónia.

Mi úgy döntöttünk, egy nem mindennapi tippjátékot szervezünk meg. Tíz hírességet kértünk meg arra, hogy tippeljék végig az Európa-bajnokság meccseit, és hogy ne csak okoskodjunk, hanem mérettessünk is meg, a hvg.hu felelős szerkesztője csatlakozik hozzájuk tizenegyedikként – így állt össze a Kezdő tizenegy.

Nézzük az álomcsapatunkat!

A kapu és a tippjáték pontjainak őrzője:
Nagy Iván Zsolt
– újságíró, a hvg.hu és a hvg360 felelős szerkesztője. Európa-bajnok a saját sportágában, hisz alig egy hete ítélték oda neki a legjobb publicisztikáért járó európai sajtónagydíjat. És persze a munkája is olyan, mint a kapusposzt: ha jól csinálja, senkinek fel nem tűnik, ha egyet hibázik, máris megvan a bűnbak.

A védelem három biztos oszlopa:
Marco Rossi
– a magyar válogatott szövetségi kapitánya. A tízmillió szövetségi kapitány hazájában eggyel több vagy kevesebb már szinte fel sem tűnik, de az ő szavára azért adunk. Kőkemény középhátvédből lett szuggesztív és sikeres edző. Eddig 29 mérkőzésen ült a válogatott kispadján, abból 15-öt megnyertünk, kiegyeznénk azzal, ha július elejére is 50 százalék fölötti maradna ez az arány.

Gangl Edina – Európa-bajnok, hatszoros magyar bajnok vízilabdázó, az olimpiára készülő válogatott egyik kulcsjátékosa. Nemcsak kézzel bánik kiemelkedően jól a labdával, hanem lábbal is. Gyerekkorában Egerszegi Krisztina volt a példaképe, végül azonban az úszás helyett egy rokonszakmában kötött ki. A kapussapka pirosa a kedvenc színe, de biztos megbarátkozna az arannyal is, ha Tokióban úgy adódna.

Hrutka János – volt válogatott labdarúgó, háromszoros magyar és egyszeres német bajnok a Ferencvárossal, illetve a Kaiserslauternnel. Sikeres szakkommentátorként dolgozott a közelmúltig a Spílernél, ahonnan kurtán-furcsán, hangos politikai mellékzörejek mellett kellett távoznia. Jelenleg a telex.hu munkatársa.

A középpályán:
Váradi József
– a Wizzair alapítója, vezérigazgatója. Fejjátéka kiváló, a levegőben szinte verhetetlen. Többször volt Magyarországon az Év üzletembere és menedzsere, de kapott hasonló elismerést közép- és kelet-európai összevetésben is. Jaj a vetélytársaknak, ha üzleti előrelátásához hasonlóan erősen tippel az Eb-re is.

Bárdos András – tévés és kiadóvezető. Hároméves korától sportújságírónak készült, és valóban a Magyar Rádió szórakoztató és sport főosztályán kezdett dolgozni, amikor még az volt a furcsa, ha a válogatott nem jutott ki egy világversenyre. Három évtizeden át híradózott, eközben 1995 és 2020 között az SZFE-n tanított.

Szél Bernadett – parlamenti képviselő. Egy olyan munkát választott magának, ahol ugyan hírnek számított, amikor a zöldektől a lilákhoz igazolt, de messze nem lett ebből akkora ügy, mint ha focistaként tette volna. A lelátón is otthonosan mozoghat, legalábbis ahogy az ellenzékben, úgy ott is alapvető elvárás, hogy az ember bármikor elmondja, ő hogy csinálna jobban mindent, ha ő dönthetne.

Szijjártó Péter – külgazdasági és külügyminiszter. A kormányzati munka mellett az igazán fontos dologgal, a focival is foglalkozik. A Dunakeszi Kinizsi egykori futsaljátékosaként lehet ismert, két NB I-es meccsen is pályára lépett. A sporttal ellentétben a munkájában nem szeret kispályázni.

Majoros Péter (Majka) – előadó, műsorvezető. A Valóságshow Után Sikeres Karriert Felépítő Magyarok Klubjának alapítója és alighanem mindmáig egyetlen tagja. Annyira régi, hűséges Újpest-szurkoló, hogy még emlékszik, milyen volt, amikor bajnokok lettek. Ugyan az 1990-es évek magyar popzenéje nem egészen az ő stílusa, valószínűleg nem bánná, ha megint Az éjjel soha nem érhet véget lenne a június slágere.

És a csatársor:
Merkely Béla
– a Semmelweis Egyetem rektora. Kardiológus, de reméljük, az Eb-n nem kell izgalmunkban a szívünkhöz kapkodnunk, annyira sima lesz a magyar siker. Az elmúlt egy évben a védelem tengelyében bizonyított, de most már támadunk. A lelátón is nagy hasznát vehetjük, ahol ő megjelenik, ott csak úgy röpködnek az oltások.

Szilágyi Áron – kétszeres olimpiai bajnok vívó. Az ember, aki igazán sajnálhatja, hogy a meccsre nem szabad szúró- és vágóeszközt bevinni. Szinte hírértéke sincs annak, ha egy Európa-bajnokságon bemelegítésképp bejut a legjobb 16 közé, de a focis sporttársaknak szívből kívánja ezt a sikert.

De egy cserejátékos is érkezett, némileg minket is meglepve: azzal az apró megjegyzéssel kaptuk meg Marco Rossi tippjeit, hogy a szövetségi kapitány Gera Zoltánnal közösen állította össze a tipplistáját. Erős páros, ha valakik, hát ők egész biztosan közelről látják a felkészülést.

A tippeket minden csoportkör előtt bemutatjuk, sokat elmond mindenesetre az esélylatolgatásról, hogy a 11 játékosunk közül hatan is azt várják, hogy Franciaország nyeri az Eb-t. Egyelőre nézzük azt, hogy a tippelőink melyik csapat végső győzelmében hisznek:
Marco Rossi/Gera Zoltán – Franciaország
Váradi József – Franciaország
Bárdos András – Franciaország
Szél Bernadett – Spanyolország
Hrutka János – Belgium
Merkely Béla – Franciaország
Szilágyi Áron – Belgium
Majka – Portugália
Szijjártó Péter – Belgium
Gangl Edina – Franciaország
Nagy Iván Zsolt – Franciaország

Nézzük röviden a játék szabályait!
Minden játékosunkat arra kértük meg, hogy előre adjanak tippet az összes csoportmeccs eredményére. Ebből természetesen adódik az, hogy kiket várnak továbbjutónak, ez alapján pedig az egyenes kieséses szakaszra is elkértük a tippeket már most, az Eb kezdete előtt.

A pontozás a következő lesz:

  • Minden meccsen 1 pont jár a győztes csapat (vagy a döntetlen) eltalálásáért.
  • További 1 pontot kap az, aki a pontos végeredményt eltalálja.
  • A csoportkör végén 1–1 pontot ér minden továbbjutó helyes megtippelése, további 1 pontot az, ha a pontos helyezést is eltalálja valaki. (Tehát ha Magyarország megnyeri a csoportját, akkor aki ezt eltalálta, 1 pontot kap azért, mert helyesen bemondta a továbbjutást, 1 másikat azért, mert a helyezést eltalálta. Ha azt is jól tippelte meg, hogy Franciaország utolsó lesz a csoportunkban, akkor azért is kap még egy pontot.)
  • 3–3 pontot ér minden egyes csapat eltalálása, amelyik a negyeddöntőbe bejut.
  • 6 pontot lehet kapni azért, ha helyesen eltalálják az elődöntő egy résztvevőjét. (Minden egyes elődöntősért jár a 6 pont, tehát ha valaki mind a négyet eltalálja, 24-et kap.)
  • 10 pont jár azért, ha a döntő valamelyik résztvevőjét jól tippeli meg.
  • És 15 pontot kap, aki az Eb előtt helyesen tippeli meg, ki lesz az Európa-bajnok.
  • Ezek a pontok összeadódnak, tehát értelemszerűen ha valaki eltalálja a végső győztest, a 15 pont mellett az azért járó pontokat is begyűjti, hogy az adott csapatot helyesen várta elődöntőbe, negyeddöntőbe, és így tovább.

Innen indulunk. A csoportkör első meccseire érkezett tippeket hamarosan részletesen is bemutatjuk, az Európa-bajnokság alatt pedig rendszeresen visszatérünk a Kezdő tizenegy tippversenyének elemzésére.

EURO 2020

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
EURO 2020 - kövesse a foci-Eb összes hírét a hvg.hu-n!
Nagyítás Máté Péter 2021. június. 18. 20:00

Orfűn tért vissza a fesztiválszezon

Többek között Krúbi és a 30Y koncertjével startolt el a szezon első fesztiválja Orfűn. A MiniFishingen szombat hajnalig közel 30 zenekar lép még színpadra, mi is ott jártunk, hogy újra átéljük a koncertélményt.