Sport hvg.hu 2021. április. 06. 07:07

Észak-Korea a járványra hivatkozva nem enged sportolókat az olimpiára

1988 óta először hagy ki olimpiát Észak-Korea, az indoklás szerint nem akarják, hogy a sportolóik elkapják a koronavírust.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nem vesznek részt észak-koreai sportolók az idén nyárra halasztott olimpián – jelentette be a helyi média.

Az indoklás szerint a döntés oka az, hogy így a sportolók nem kaphatják el a koronavírust Tokióban.

A diktatúra saját tájékoztatása szerint szinte tökéletes a koronavírus elleni védekezés, és ugyan abban a szakértők biztosak, hogy a pontos számokról nem mondanak igazat, de az elszigeteltség miatt valószínűleg így is kevésbé terjed a vírus, mint sok más országban. Az ottani orosz nagykövetség arról számolt be nemrég, hogy a külföldi diplomaták közül szinte mindenki elhagyta az országot, annyira extrém a szigor a járvány kitörése óta, és akkora a hiány az alapvető termékekből.

Észak-Korea eddig az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli olimpiát bojkottálta politikai okok miatt. Korábban tervezték, hogy Dél-Koreával közösen pályáznak a 2032-es olimpiarendezésre, most pedig a 2036-os pályázaton gondolkoznak.

Koronavírus – a második év
A sorozat további cikkei
sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról