Miklós Edit szerint sokaknak fájt, hogy fizetést kapott a síszövetségi munkájáért
Sport hvg.hu 2020. augusztus. 01. 10:50

Miklós Edit szerint sokaknak fájt, hogy fizetést kapott a síszövetségi munkájáért

A korábbi alpesi síző havi bruttó 960 ezer forintot keresett az elnöki poszton.

Visszahívták csütörtökön a Magyar Síszövetség (MSSZ) elnöki posztjáról Miklós Editet, valamint a teljes elnökséget. Miklós furcsának találta a döntést, amelyet azután hozott meg a küldöttgyűlés, hogy elfogadta az elnökség szakmai beszámolóját. Úgy fogalmazott, hogy amiért elvállalta a posztot, megtette, ami a tudásából tellett, azt véghez vitte. „A sportolókért dolgoztam, olyan szakmai programot dolgoztunk ki, melynek már látszottak az eredményei, de lehet, hogy másra van szükség” – magyarázta.

A 24.hu megkereste a 2014-es téli olimpián 7. helyen végzett alpesi sízőt, aki arra a kérdésre, hogy miért hívták vissza, úgy felelt:

Sokaknak fájt, hogy míg eddig az elnöki pozíciót társadalmi munkában látták el elődeim, addig én fizetést vettem fel a munkámért.”

A lap emlékeztetett: Miklós első intézkedései egyikeként alapszabály-módosítást kezdeményezett, amely arról szólt, hogy az elnök a feladatait munkaviszonyban vagy megbízási jogviszonyban látja el, az elnökség azonban továbbra is társadalmi megbízatás keretében, ingyenesen dolgozik. Akkor ezt a soros közgyűlés jóváhagyta.

Az elnökség ezt követően, 2019. június 11-én határozatba foglalta, hogy Miklós bruttó 960 ezer forintos fizetést kap a munkájáért, valamint 200 ezer forint keretösszegű költségtérítési hozzájárulást.

Május 1-je óta Miklós 20 százalékkal alacsonyabb összegű fizetést kapott a saját kérésére. Az elnökség a kérelmét április 14-én fogadta el azzal a feltétellel, hogy „ezt az állapotot addig tartja fenn, amíg a 61/2020. (III.23.)-as kormányrendeletben foglalt, a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges intézkedések érintik a >>sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenységet<<.”

Miklós Edit hivatalosan 2018 decemberében lett a Magyar Síszövetség elnöke, miután a Fővárosi Törvényszék másodfokú végzése is megerősítette bejegyzését. A korábbi sízőt az év áprilisában választotta elnökké a szövetség közgyűlése, ám Bajai András, a szövetség előző novemberben megválasztott első embere bíróságon támadta meg a közgyűlés határozatait, mert álláspontja szerint azt több okból is törvénytelenül hívták össze.

A szövetségnek azóta nincsen stabil vezetése, hogy Kálomista Gábor 2017 májusában lemondott az elnöki posztról, majd a helyére megválaztott Megyesy Jenő – Orbán Viktor miniszterelnök akkori főtanácsadója – is távozott néhány hónap után. Őt követte a poszton Bajai, aki a pjongcsangi téli olimpia idején, 2018 februárjában jelezte, hogy a szövetség súlyos válsághelyzetben van, azonnali beavatkozásra van szükség. Áprilisban a szövetség visszahívta Bajaiékat, és megválasztotta Miklóst.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés