Sport hvg.hu 2020. július. 30. 15:49

A svájci ügyészség nyomoz a FIFA elnöke ellen

Nem telhet el úgy év, hogy ne legyen korrupciós botrány a FIFA-ban, ezúttal azt vizsgálják, hogy a mostani elnök a lemondott svájci legfőbb ügyész segítségével próbálta-e megbuktatni az elődjét.

Különleges ügyész nyomoz a FIFA elnöke, Gianni Infantino után Svájcban – írta meg a The Independent. Infantino ugyanis 2017-ben titkos megbeszélést folytatott Michael Lauber akkori legfőbb ügyésszel, a gyanú szerint arról, hogy hogyan áll a szervezet korábbi vezetői ellen folytatott nyomozás.

A bíróság a múlt héten mondta ki, hogy Lauber hazudott a találkozójukról, ő ekkor le is mondott. Stefan Keller különleges ügyész most azt jelezte: bizonyítani tudja, hogy a két férfi találkozói törvénysértőek voltak.

Infantino úgy lett a FIFA elnöke, hogy az előző vezetés belebukott egy nagyszabású korrupciós botrányba, ő viszont hiába volt a korábbi vezetők között, átmentette a hatalmát. A svájci ügyészséget felügyelő hivatal azt már márciusban közölte, hogy Infantino gyerekkori barátját, az egyik kanton vezető ügyészét mozgósította, hogy befolyásolja a legfőbb ügyészt.

2015-ben hét magas rangú FIFA-tisztségviselőt tartóztattak le korrupció, zsarolás, csalás és pénzmosás vádjával a szervezet tisztújító kongresszusa előtt két nappal. Akkor még újraválasztották a svájci Sepp Blattert, négy nappal később viszont lemondott. Az utódának megválasztott Infantino nagyobb átláthatóságot ígért, de semmit nem tett, hogy a FIFA ne maradjon a világ egyik legkorruptabb szervezete: előbb saját maga alá rendelte a belső ellenőrzésekért felelős, addig független etikai bizottságot, majd új etikai szabályzatot fogadtatott el, amelyből a korrupciót kitörölték, arra hivatkozva, hogy azt sikerült teljesen megszüntetni.

sport

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Hirdetés
Minden hír a koronavírus-járványról