Shake life-style.hu 2012. március. 27. 16:34

Segíthet a csokoládé a karcsúság megőrzésében?

Beszédes az Archives of Internal Medicine című folyóiratban közölt írás: ez egy korábbi tanulmány adataira...

Beszédes az Archives of Internal Medicine című folyóiratban közölt írás: ez egy korábbi tanulmány adataira támaszkodik, amely ezer ember bevonásával készült, és a résztvevők táplálkozási szokásait, kalóriabevitelét, illetve az elhízás mérésére szolgáló testtömegindex (BMI) értékét vizsgálta. Az eredmények szerint ugyanis akik hetente több alkalommal fogyasztottak csokoládét, átlagosan vékonyabbak voltak, mint azok, akik csak alkalmanként engedtek az édes csábításnak.

A kutatók szerint ez azért lehet, mert a csokoládé magas kalóriatartalma mellett olyan összetevőket is tartalmaz, amik inkább a súlyvesztésnek, mintsem a zsírszintézisnek kedveznek.

Rájöttek arra is, hogy a csokifogyasztás jótékony hatását tekintve nem a mennyiségen, hanem a rendszerességen van a hangsúly: a rendszeres majszolás tudniillik alacsonyabb testtömegindex-értékekkel párosult. Ez az összefüggés akkor is megmaradt, amikor a résztvevők fizikai aktivitásához hasonló tényezőket is számításba vettek.

Nem ez az első tudományos vizsgálat, amely a csokoládé egészségügyi szempontból jótékony hatását sugallja. Más tanulmányok szerint az édesség jó hatással lehet a szívre, bizonyos típusú csokoládék fogyasztását pedig összefüggésbe hozták már a vérnyomás, az inzulin érzékenység és a koleszterinszint kapcsán jelentkező kedvező változásokkal. Különösen az étcsokoládé tartalmaz olyan antioxidánsokat, amik segítenek felszabadítani az ártalmas szabadgyököket.