2013. november. 04. 21:45 MTI Utolsó frissítés: 2013. november. 04. 21:59 Shake

Kétméteres is lehetett az ősi kacsacsőrű emlős

Egy eddig ismeretlen, óriás kacsacsőrű emlősfaj maradványaira bukkantak kutatók Ausztráliában. Egy fogat találtak, ami szerintük azt bizonyítja, hogy több millió évvel ezelőtt nemcsak egy kacsacsőrű emlősfaj élt a Földön, ahogy ezt eddig feltételezték.

Az ausztráliai vizekben honos kacsacsőrű emlősök tojással szaporodó emlősök. Testfelépítésük hódra, érzékeny, bőrszerű csőrük pedig kacsára emlékeztet. Vastag szőrrel és úszóhártyával is rendelkeznek. A hím kacsacsőrű emlősöknek kis méregsarkantyújuk is van a hátsó lábaikon.

A New York-i Columbia Egyetem munkatársa, Rebecca Pian és csapata mérései szerint az Ausztrália északnyugati részén felfedezett faj egyméteres lehetett – vagyis a ma élő fajnál kétszer nagyobb.

A Journal of Vertebrate Paleontology című amerikai szaklapban bemutatott tanulmányukban a kutatók a fog alapján következtettek az állat táplálkozására is. "Más kacsacsőrű állatokhoz hasonlóan valószínűleg többnyire a vízben élt. Feltételezéseink szerint nemcsak folyami rákokat és más héjas állatokat, hanem kis gerinceseket, például halakat, békákat és kis teknősöket is fogyasztott" – véli Suzanne Hand társszerző, az ausztráliai New South Wales Egyetem kutatója.

Az új faj az Obdurodon tharalkooschild nevet kapta.

"A kloákások (azaz a hangyászsünfélék és a kacsacsőrű emlősök) egy csak a déli féltekén élő, ősi emlőscsoport utolsó képviselői. Az új faj jelentősen hozzájárul ennek a különleges fajnak a megértéséhez" – mondta Pian.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?