2011. június. 07. 17:38 life-style.hu Utolsó frissítés: 2011. június. 07. 17:31 Shake

A Mesterségek Ünnepe is modern népviseletben utazik az idén

Ebben az évben augusztus 18. és 21. között rendezik meg a Budavári Palotában a Mesterségek Ünnepét.

Ebben az évben augusztus 18. és 21. között rendezik meg a Budavári Palotában a Mesterségek Ünnepét. A főváros életét huszonöt éve színesítő a rendezvény tiszteletére a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Hagyományok Háza pályázatot írt ki. A 2011-es fesztivál központi témája a "viselet" és a kiegészítők lesznek, így a Tetőtől talpig címet viselő kiírásra olyan kreatív ötleteket várnak, amelyek megőrzik, népszerűsítik, valamint a mai divatvilágba helyezik a Kárpát-medence hagyományos öltözetkultúráját valamint népi kézműves értékeit - tudatták a szervezők.
Az idei program díszvendégei Észtország, Litvánia és Lettország mesteremberei lesznek, akik beavatják a helyszínre látogatókat mesterségük titkaiba.
Évente közel 800 mester és több mint százezer látogató tölti a hagyományok jegyében a fesztivált. Négy napon keresztül kézműves mesterek saját, működő műhelyeikben mutatják be a tradicionális népi mesterségek fortélyait, bevonva a közönséget az alkotás folyamatába. A mesterségbemutatók mellett a kézművesek népművészeti kirakodóvásáron kínálják eladásra portékáikat, a színpadokon pedig hagyományőrző magyar és külföldi táncosok és zenekarok lépnek fel. Viseletbemutatót rendeznek idén Korok és korosztályok, hétköznapi és ünnepi alkalmak divatja címmel, itt kerülnek majd bemutatásra a pályázatra beérkező, a zsűri által legszebbnek ítélt alkotások is.
Huszadik születésnapját ünnepli idén a Borfesztivál, így számos program kapcsolódik a borkultúra népszerűsítéséhez: lesz lopózás, "palackozd magad" programok, valamint a legfiatalabbakat gyerekborászképzés is várja majd.
A program és a részletes pályázati felhívás a fesztivál honlapján olvasható.

hvg360 Pálúr Krisztina 2025. január. 03. 19:45

„Szüleink és nagyszüleink rutinszerűen spóroltak” – de lehet-e egyszerre takarékoskodni és egészségesen étkezni?

Érezhetően tovább drágultak az élelmiszerek, sokaknak kell még szorosabbra húzni a nadrágszíjat, és ez nem kellemes érzés. Balázs Barbara újságíró és takarékos gasztroblogger könyve útmutató ahhoz, hogyan lehet a házikoszttal takarékoskodni, milyen a mértékletes konyha, és hogyan győzhetjük le a kisebbségi komplexusainkat, ha főzésről van szó. <strong>Mit érdemes megtartani a régi idők szokásaiból</strong>, és hogyan spóroljanak, akik speciális diétára szorulnak?