Shake life-style.hu 2011. május. 06. 13:33

Új módszer a mélyhűtött ételek ellenőrzésére

A BASF, a világ egyik vezető vegyipari vállalata egy egészen új ötlettel igyekszik megreformálni a minőségi...

A BASF, a világ egyik vezető vegyipari vállalata egy egészen új ötlettel igyekszik megreformálni a minőségi élelmiszerek piacát, ugyanis az általa kifejlesztett idő-hőmérséklet címke a gyártástól az elfogyasztásig követi az élelmiszer hűtési fázisait, így a vásárló a jelölésre pillantva azonnal meggyőződhet arról, hogy megfelelő módon lett-e az étel fagyasztva és tárolva addig a pillanatig, amíg az áru a konyhai mélyhűtőbe nem került. Az OnVu ICE idő-hőmérséklet indikátor olyan intelligens címke, amely az élelmiszer csomagolásán felügyeli a hűtési-, illetve mélyhűtési folyamatot, és megjeleníti az adott termék aktuális állapotát. A kis matrica a hőmérséklettől függően változtatja a színét: minél sötétebb, annál pontosabban tartották be a hűtési-, mélyhűtési előírásokat.

Többet nem adnak el nekünk visszafagyasztott ételt
BASF

Az OnVu ICE” olcsó és egyszerűen használható megoldás: a hőmérsékletérzékelő festékkel nyomtatott hőmérő szimbólumot a termék saját címkéjére ragasztják vagy – csomagoló gépsor esetén – közvetlenül a csomagolásra. Az intelligens matricát ultraviola fénnyel aktiválják, amely pillanattól kezdve az indikátor pontosan ellenőrzi a hűtési-, mélyhűtési láncot. Fagyasztott állapotban, illetve tartományban az OnVu ICE mélykék marad egészen addig, amíg a hőmérséklet folyamatosan mínusz 18 C alatt van. Ha a hőmérő közepe nem világosabb, mint a referencia színként szolgáló körvonala, akkor a hűtési folyamat nem szenvedett el nyilvánvaló kimaradást, magyarán a termék nem olvadt ki az előtt, mielőtt a mélyhűtőnkbe, majd a konyhaasztalunkra kerülhetett volna. Ugyanakkor a csomagoláson megadott fogyaszthatósági időtartam is érvényes marad, mert az idő múlásával bizony a kis hőmérő is kivilágosodik.

Az intelligens matrica nem csak az élelmiszerek minőségét, hanem a fagyasztott ételeket fogyasztók egészségét is óvja. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni arról a fontos szabályról sem, hogy az egyszer már kiolvasztott terméket nem szabad visszatenni a mélyhűtőbe.

Vállalkozás Gyükeri Mercédesz 2024. december. 22. 20:00

"Mi csak a gyümölcs ízét tudjuk megőrizni": a magyar szörpforradalom egyik bölcsőjében jártunk

Addig gépesítünk, amíg az nem megy a minőség rovására, vallja Galajda Péter, aki azért kezdett el szörpöt gyártani, mert nem talált megfelelőt a piacon. A Mayer szörp mára az egyik legismertebb prémium élelmiszer lett, ahol ugyan mindig van a polcon a nagymama főzetét idéző eperszörp, de kísérleteznek chilivel és kaporral is.