Az éttermekben, menzán értékesített élelmiszerek, illetve az áruházakban frissen csomagolt termékek esetén is...
Az éttermekben, menzán értékesített élelmiszerek, illetve az áruházakban frissen csomagolt termékek esetén is tájékoztatni kell a fogyasztókat arról, hogy az élelmiszer tartalmaz-e allergén összetevőt. A gyártóknak a feldolgozatlan hústermékek, szárnyas és hal esetén fel kell tüntetni az első fagyasztás időpontját.
Tájékoztatni kell továbbá a fogyasztókat a hús- és tejtermékek, illetve a zöldségek és gyümölcsök származási helyéről is. Az EP szakbizottsága ugyancsak támogatja azt a javaslatot, hogy amennyiben egy állatot különböző helyen nevelnek, majd dolgoznak fel, akkor mindkét ország nevét feltüntessék a csomagoláson, de ebben a kérdésben a tagállamok képviselőit tömörítő Tanács egyelőre ellentétes véleményt képvisel.
Emellett a Tanács azzal a javaslattal sem ért egyet, hogy az információt kötelezően a csomagolás elülső oldalán kelljen feltüntetni. Az EP szakbizottság javaslata szerint a csomagolás hátoldalán viszont kötelezően szerepeltetni kell a termék zsír-, cukor- és sótartalmát, tájékoztatni kell a fogyasztót, hogy mennyi telített zsírsavat tartalmaz a termék, vannak-e benne mesterséges zsírsavak, és mekkora a szénhidráttartalma.
Ez alól csak az azonnali fogyasztásra szánt áruk, a szezonális áruk, az alkoholos italok és a kézzel készített termékek mentesülnének. Egyértelművé kellene tenni azt is, ha csupán egy élelmiszer-utánzatról van szó. Előfordul ugyanis, hogy az áruházak polcain nem igazi, hanem növényi zsiradékból előállított „sajt” található, ami viszont a fogyasztó számára ránézésre nem egyértelmű.