Shake life-style.hu 2011. március. 29. 08:04

Az eszkimók étrendjével nem veszélyes a kövérség?

Az Alaszka délnyugati területén elhelyezkedő Yukon és Kuskokwim folyók deltavidékén élő őslakosok hússzor több, halból...

Az Alaszka délnyugati területén elhelyezkedő Yukon és Kuskokwim folyók deltavidékén élő őslakosok hússzor több, halból származó omega-3 zsírsavat fogyasztanak, mint az Egyesült Államok többi részén élő amerikaiak.
   
Bár a vizsgálatba bevont népesség 70 százaléka elhízott vagy túlsúlyos volt, nem mutatták a szívbetegségekre utaló kockázati tényezőket, és a cukorbetegség is ritkábban fordult elő közöttük, mint az átlagos amerikai népesség körében.

Flickr (Creative Commons) - FotoosVanRobin

A European Journal of Clinical Nutrition című szaklap legutóbbi számában ismertetett felmérésben 330, ott élő lakos vérében elemeztek a kutatók olyan vegyületeket, amelyek a lazacban, szardíniában és más zsíros halakban fordulnak elő. A Fred Hutchinson Rákkutató Központ munkatársai úgy találták, hogy bár a hagyományos étrenden élő yupik eszkimók körében a túlsúly és elhízás aránya hasonló volt, mint a többi amerikai lakosnál, a 2-es típusú diabétesz előfordulási aránya csak 3,3 százalék volt az Egyesült Államok egyébként 7,7 százalékos átlagos arányához képest.
   
Mint Zeina Makhoul kutatásvezető elmondta, a vizsgálatba bevont elhízott személyek közül azok, akiknek vérében sok omega-3 zsírsavat találtak, csak annyira voltak veszélyeztetettek a szívbetegségektől, mint a normál testsúlyú emberek. A veszélyeztetettség mértékét a vérükben mérhető triglicerid és C-reaktív fehérje (CPR) szintje alapján becsülték meg a kutatók.