A gasztronómia egyik "földhöz ragadt" irányzata szerint (ilyen a franciák jelentős része például) együnk lehetőleg...
A gasztronómia egyik "földhöz ragadt" irányzata szerint (ilyen a franciák jelentős része például) együnk lehetőleg környékbeli és friss, az adott szezonra jellemző ételeket, és akkor boldogok leszünk jól. Nem kell megijedni, ez még nem a makrobiotika, bár van hozzá egy egészen kicsi köze. Pusztán csak arról van szó, hogy az ősszel együtt beköszönt a nagy gombaszezon, a vadhús ideje és körte-szilva-alma csodálatos desszertvariációinak lehetősége.
Hogy miről szól az ősz Jamie Oliver számára? Hát a chiliről, a vadszárnyasokról és más vadakról, a gombáról, a szezon gyümölcseiről és a savanyúságról. Ez a felsorolás sok szempontból remek, persze teljesnek egyáltalán nem nevezhető, de nem is ez volt a cél, csak Jamie kedvenceinek bemutatása. (Nekünk például nagyon hiányzik az édeskömény és az endívia, de majd beszélünk róluk egy külön cikkben, hogy terjesszük az igét.)
A zeller gombás favoritunkból, a rizottó grillezett gombával című kreációból sem maradhatott ki. Aránylag munkás recept, mivel ott kell állni mellette, de ha kint esik az eső, úgysincs más dolgunk.
A szezon talán legegyszerűbb receptje Jamie gyűjteményéből a melegszendvics walesi módra, amelyben a kenyér tojássárgáját, krémsajtot, cheddart és chiliszószt visel, hűvös estéken egyszerűen tökéletes jóféle teával.
Nagyon szerettünk volna legalább egy receptet részletesen bemutatni az ajánlott ételek közül, de erre sajnos nem kaptunk engedélyt a brit kiadótól, hiába kértük, a szerzői jogokat pedig muszáj tiszteletben tartanunk. Akiket megihlettek az általunk legjobbnak tartott őszi receptek, azoknak egyrészt a könyv megvásárlását tudjuk javasolni, nem olcsó (6500 forint), de örök darab. Másrészt pedig a google-t tudjuk ajánlani, amelyben az ajánlott receptek jelentős része (vagy annak variációja) megtalálható (pl. melegszendvics).