A csokinak multifunkcionális szerepe van: a magas kakaótartalmú étcsokoládé védi a szívet, véd a rákos megbetegedés...
A csokinak multifunkcionális szerepe van: a magas kakaótartalmú étcsokoládé védi a szívet, véd a rákos megbetegedés ellen és vérnyomás csökkentő hatása is ismert. A 600-as években Mexikó őslakosai kakaócserje ültetvények megművelésén dolgoztak, és az így kapott szemeket megpörkölték, ledarálták, és mindezt folyadékkal vegyítették. A habos, de keserű italt ünnepélyesen fogyasztották és chocolatl-nak nevezték el. Ugyancsak Mexikóban kezdték el édesíteni először a csokiitalt vaníliával és mézzel. Csak később, a 17. században vált széles körben ismerté és elérhetővé a csoki. Mára már számos desszertet, hideg és meleg italokat készíthetünk csokoládéból. Íme pár recept a német Elle magazin ajánlásával.
Csokikrém
Hozzávalók 4 főre:
- 120 g fekete csokoládé (legalább 70%-os kakaótartalmú)
- 3 db tojás sárgája
- 1-2 evőkanál cukor
- 100 ml tej
- 200 ml tejszín
- 1 evőkanál kávélikőr (Kahlua)
Első lépés: A csokit egy tálban megtörjük, és félre tesszük. A tojás sárgáját a cukorral habos krémmé keverjük. A tejet a tejszínnel egy kis tálban a tűzhelyre helyezzük.
Második lépés: Levesszük a tűzről, majd ebbe keverjük a tojáskrémet. A tálat most ismét a tűzhelyre tesszük alacsony lángra, és addig keverjük, amíg a krém meg nem dagad. Semmiképpen se főzzük!
Harmadik lépés: A krémet megszórjuk az előzőleg összetört csokoládéval, majd a kávélikőrt hozzáadjuk és ezt az egészet jól összekeverjük. Ezután 4 csészébe töltjük és körülbelül 3 órára a hűtőbe tesszük.
Csokoládés mandula torta
Hozzávalók 12 főre:
- 340 g fekete csokoládé
- 200 g vaj
- 6 tojás
- 250 g cukor
- 100 g őrölt mandula
- 60 g liszt
Csokoládé krém töltelék:
- 500 g tejszín
- 200 g fekete csoki (legalább 85% kakótartalmú)
Szükséges eszközök:
- 1 db 24 cm átmérőjű nyitható sütőforma
Első lépés: A sütőformát kivajazzuk és behintjük liszttel, majd a sütőt előmelegítjük 150 fokra.
Második lépés: A tésztához a csokit feldaraboljuk és a vajjal együtt melegítjük, hogy elolvadjon. A tojásokat feltörjük és a sárgáját a cukorral habosra keverjük. A megolvadt csokoládét folyamatos keverés közben hűlni hagyjuk. A lisztet és az apróra darabolt mandulát összekeverjük. A tojásfehérjét keménnyé verjük, és óvatosan hozzáadjuk a tésztához. Az így kapott tésztát a sütőformába töltjük és körülbelül 1 órára a sütőbe tesszük, a tetejét befedjük, majd ismét sütni hagyjuk további fél órát. Egy fapálcával közben próbát végezhetünk a tésztán - ha beleszúrjuk és a tészta rátapad a pálcára, akkor ez további 10 perc sütést igényel. Ha kész, hűlni hagyjuk. A kész tésztát fóliával befedjük, és szobahőmérsékleten őrizzük.
Harmadik lépés: A csokoládé krémjéhez fel kell olvasztani a csokit egy lábasban, és apránként adagoljuk hozzá a tejszínt. A krémet folyamatos keverés mellett tovább melegítjük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután hidegre tesszük.
Negyedik lépés: A következő nap a csokoládékrémet habverővel átkeverjük. A tésztát kétszer vízszintes irányban kettévágjuk. Az alsó harmadát egy tortalapra helyezzük, és krémünk egyik felével átkenjük. A második tésztadarabot erre rátesszük, és szintén bekenjük a krémmel. A harmadik tésztalapot ezekre ráhelyezzük, és ízlés szerint teszünk még rá a megmaradó krémből, majd a torta tetejét díszíthetjük reszelt csokidarabokkal.
Vaníliás- csokis keksz
Hozzávalók 25-30 darabhoz:
- 500g liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- só
- 200 g fehér vaj
- 100 g cukor
- 100 g barna cukor
- 1 vanília vagy 1 evőkanál vaníliacukor
- 150-300 g csokoládé, torta bevonó
- 3 tojás
Első lépés: A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A lisztet, a sütőport és a sót jól összekeverjük. A vajat a fehér és barna cukorral habosra verjük. A vaníliát hosszában kettévágjuk, és a tartalmát kikaparjuk, majd a vajjal összekeverjük. A tojásokat egymás után a vajas-vaníliás krémhez ütjük, és jól összekeverjük. Az előzőleg összekevert lisztet, sót és sütőport most elvegyítjük a vajas krémünkkel. A tortabevonót durván összedaraboljuk, és a tésztához keverjük.
Második lépés: Egy tepsit sütőpapírral bélelünk ki. A tepsibe evőkanál segítségével kerek nyerstészta pacákat adagolunk, 25 darabot, körülbelül egymás mellé helyezve őket. A sütiket 10-12 percen keresztül arany barnára sütjük. Ezuán kivesszük és 2 percig pihenni hagyjuk, majd rácsra tesszük őket, amíg teljesen ki nem hűlnek.
Tipp: Az olaszok szerint a sütemény sokkal ízesebb, ha fenyőmagokat keverünk a tésztájába.